Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Režisér Serebrennikov zaplatil ruskému ministerstvu 1,5 milióna eur

Ruský divadelný a filmový režisér Kirill Serebrennikov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po zaplatení pokuty a nárokov súd zrušil zablokovanie majetku Kirilla Serebrennikova, ktorý sa pred časom vyjadril, že kým nevyrovná všetky finančné pohľadávky od súdov, nemôže Rusko opustiť.

Moskva 12. novembra (TASR) - Svetoznámy ruský divadelný a filmový režisér Kirill Serebrennikov zaplatil sumu 129 miliónov rubľov (1,582 milióna eur), ktorú od neho a jeho spoluobžalovaných - v rámci kauzy neziskovej organizácie Seďmaja studija (Siedme štúdio) - vymáhalo ruské ministerstvo kultúry. Informovala o tom v piatok agentúra Interfax.

Serebrennikov dávnejšie tvrdil, že takú veľkú sumu peňazí "určite nemá". Zdroj agentúry Interfax však vysvetlil, že režisérovi pomohli známi podnikatelia. Ich mená zdroj odmietol uviesť.

Tlačová služba príslušného súdu v Moskve tiež informovala, že Serebrennikov zaplatil i pokutu vo výške 800.000 rubľov, ktorá mu bola súdom vymeraná spolu s podmienečným trestom.

Po zaplatení pokuty a nárokov žalujúcej strany súd zrušil zablokovanie majetku Kirilla Serebrennikova, ktorý sa pred časom vyjadril, že kým nevyrovná všetky finančné pohľadávky od súdov, nemôže Rusko opustiť.

Serebrennikova, ktorý je pravdepodobne najznámejším súčasným ruským divadelným a filmovým režisérom, a jeho blízkych spolupracovníkov vyšetrovatelia obvinili zo sprenevery 133 miliónov rubľov (1,7 milióna eur) zo štátom vyčlenených prostriedkov na financovanie divadelného projektu Platforma. Spreneverenú sumu po troch súdnych auditoch znížili na takmer 129 miliónov rubľov.

Moskovský súd ho 26. júna 2020 za spreneveru štátnych dotácií odsúdil na tri roky väzenia podmienečne a náhradu škody. Žalobca pôvodne preňho žiadal šesťročný trest.

Kauza sa týkala projektu Platforma, ktorý režisér organizoval v roku 2011 a ktorý mal prispieť k popularizácii moderného umenia.

Ruský filmový a divadelný režisér Kirill Serebrennikov s ochranným rúškom sedí v súdnej sieni 26. júna 2020 v Moskve.
Foto: TASR/AP


Od ministerstva kultúry naň dostal dotáciu viac ako 200 miliónov rubľov.

Podľa vyšetrovateľov Serebrennikov spolu s kolegami následne vykazovali neexistujúce náklady, a tak sa nezákonne obohacovali. Všetci odsúdení tieto tvrdenia popierajú.

Režisérovo zadržanie a stíhanie vyvolalo kritiku v umeleckých kruhoch v celej krajine. Zástupcovia ruskej umeleckej komunity opakovane žiadali prezidenta Vladimira Putina a ďalších najvyšších vládnych predstaviteľov, aby bola žaloba proti Serebrennikovovi a ďalším osobám stiahnutá.

Režisérovi vyjadrili podporu aj mnohí zahraniční umelci - v deň vynesenia rozsudku sa na jeho stranu postavil aj britský herec Ian McKellen.