Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Reznikov ocenil pozitívne rozhovory s bieloruským ministrom obrany

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov, archívna snímka. Foto: TASR / AP

Reznikov napísal, že jeho rezortný kolega Chrenin ho uistil, že Ukrajine od Bieloruska nič nehrozí.

Kyjev 14. februára (TASR) - Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov ocenil v pondelok "pozitívne" kolo telefonických rozhovorov so svojím bieloruským partnerom Viktorom Chreninom, zameraných na zmiernenie napätia spôsobeného masovými rusko-bieloruskými vojenskými cvičeniami. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Prediskutovali sme body nášho programu a stanovili sme si budúce kroky. Vnímam to ako pozitívny signál a prvý krok smerujúci k plodnej spolupráci," uviedol ukrajinský minister obrany Reznikov v oznámení.

Reznikov napísal, že jeho rezortný kolega Chrenin ho "uistil, že Ukrajine od Bieloruska nič nehrozí".

Obaja sa dohodli, že pošlú svojich pridelencov obrany na pozorovanie vojenských cvičení tej druhej strany – bude to gesto dobrej vôle, informovalo ukrajinské ministerstvo obrany.

Najnovší telefonát oboch ministrov sa konal na piaty deň spoločných cvičení Ruska a Bieloruska pri severnej hranici Ukrajiny, v tom najbližšom bode, z akého môže nejaká útočná armáda preniknúť do ukrajinského hlavného mesta Kyjev.

Tieto masívne cvičenia, za prítomnosti tankov a rakiet, prehlbujú obavy, že Rusko sa pripravuje na útok na Ukrajinu, ktorá sa podľa varovaní Washingtonu môže začať "v ktorýkoľvek deň".