Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Reznikov: Príprava volieb v okupovaných častiach Donbasu je mýtus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry UNIAN Reznikov v ukrajinskom parlamente poznamenal, že pre konanie volieb je potrebný samostatný zákon, čo je podľa jeho slov uvedené aj v balíku opatrení na vykonávanie minských dohôd.

Kyjev 18. septembra (TASR) - Správy o tom, že trilaterálna kontaktná skupina tajne pripravuje na 25. októbra miestne voľby v okupovaných častiach Donbasu, sú "mýtus", vyhlásil v piatok podpredseda ukrajinskej vlády a minister pre reintegráciu dočasne okupovaných území Ukrajiny Oleksij Reznikov.

Podľa agentúry UNIAN Reznikov v ukrajinskom parlamente, kde ho spovedali poslanci, poznamenal, že pre konanie volieb je potrebný samostatný zákon, čo je podľa jeho slov uvedené aj v balíku opatrení na vykonávanie minských dohôd.

Reznikov zdôraznil, že podľa samostatného zákona prijatého ukrajinským parlamentom na základe právnych predpisov a ústavy, ako aj kodanských noriem sa môžu voľby v Donbase konať až po úplnom oslobodení okupovaných území.

Agentúra UNIAN pripomenula, že parlament prijal 15. júla uznesenie, v ktorom stanovil 25. október za termín konania komunálnych volieb na Ukrajine.

Ústredná volebná komisia oznámila začiatok volebnej kampane 5. septembra.

Voľby na Ruskom anektovanom Kryme ani na okupovaných územiach v Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti neboli ohlásené.

Neboli umožnené v Kyjevom kontrolovaných častiach Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti "z dôvodu nemožnosti zabezpečenia zastúpenia spoločných záujmov územných spoločenstiev obcí a miest".