Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Reznikov: Ukrajina vníma Slovensko ako správneho suseda

Na archívnej snímke ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov 28. februára 2022. Foto: TASR/AP

Ministri obrany z 26 krajín Európskej únie a NATO diskutovali v Kodani o možnostiach ďalšej podpory ukrajinským ozbrojených silám.

Bratislava/Kodaň/Kyjev 11. augusta (TASR) - Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa vo štvrtok poďakoval Slovensku za susedskú podporu počas ruskej vojenskej agresie na Ukrajine, ktorá trvá od konca februára. Uviedol to počas darcovskej konferencie v Kodani, ktorá sa konala aj za účasti ministra obrany SR Jaroslava Naďa. TASR o tom informovala hovorkyňa slovenského rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Slovensko je podľa Reznikova správnym susedom. "Vážime si vašu podporu ako správneho suseda, pri ktorom sa – na rozdiel od nášho severného suseda – nemusíme báť o spoločnú hranicu. Verím, že Ukrajina s pomocou slovenského národa a ďalších partnerov a spojencov porazí svojho nepriateľa," uviedol Reznikov v krátkom videu.

Naď v reakcii na jeho slová vyjadril potešenie, že Ukrajina vníma Slovensko ako spoľahlivého partnera.

"Nesmieme dopustiť, aby mierové spolunažívanie všetkých národov ohrozovali štáty, ktoré hrubo porušujú medzinárodnoprávne štandardy a dodržiavanie občianskych a politických slobôd," dodal.

Ministri obrany z 26 krajín Európskej únie a NATO diskutovali v Kodani o možnostiach ďalšej podpory ukrajinským ozbrojených silám v oblastiach materiálnej a finančnej pomoci a tiež výcviku. Rozhovory na úrovni ministrov obrany sa v Kodani uskutočnili z iniciatívy Ukrajiny, Británie a Dánska.