Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Rezort diplomacie USA: Na Ukrajine opäť pôsobia americkí diplomati

Hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price na archívnej snímke zo 16. februára 2021. Foto: TASR/AP

Prvá skupina amerických diplomatov prekročila poľsko-ukrajinské hranice a pricestovala do mesta Ľvov v utorok ráno, priblížil americký rezort diplomacie.

Washington/Kyjev 27. apríla (TASR) - Na Ukrajine začali v utorok opäť pôsobiť americkí diplomati, ktorí z tejto krajiny ušli krátko pred začiatkom ruskej invázie, oznámilo v utorok ministerstvo zahraničných vecí USA s tým, že momentálne pracujú v dočasných priestoroch v západoukrajinskom meste Ľvov, kam dochádzajú zo susedného Poľska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Prvá skupina amerických diplomatov prekročila poľsko-ukrajinské hranice a pricestovala do mesta Ľvov v utorok ráno, priblížil americký rezort diplomacie. Po práci sa diplomati ešte v ten istý deň vrátili do Poľska. Postupný návrat amerických predstaviteľov na Ukrajinu avizoval americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ešte v nedeľu počas svojej návštevy Kyjeva. Povedal tiež, že budova americkej ambasády v Kyjeve zatiaľ zostane zatvorená.

Hovorca amerického ministerstvo zahraničných vecí Ned Price však v utorok uviedol, že rezort prehodnotil situáciu a svoje veľvyslanectvo v Kyjeve plánuje opäť otvoriť čo najskôr, ale za predpokladu, že v meste bude vhodná bezpečnostná situácia.

Blinken a minister obrany USA Lloyd Austin sa v nedeľu v Kyjeve stretli s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Washington následne oznámil, že Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci. Na vojenskú podporu Ukrajiny a 15 ďalších spojeneckých krajín Washington vyčlenil 713 miliónov dolárov, pričom 322 z nich priamo pre vládu v Kyjeve. Zvyšok financií bude rozdelený medzi členské štáty NATO a iné krajiny, ktoré Ukrajine poskytli vojenskú pomoc.