Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rezort diplomacie USA označil výsledky referend za vymyslené

Členovia volebnej komisie spočítajú hlasovacie lístky po hlasovaní počas referenda vo volebnej miestnosti v Donecku, hlavnom meste Doneckej ľudovej republiky, ovládanej Ruskom podporovanými separatistami, na východe Ukrajiny, v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Referendá o pripojení ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku prebiehali od minulého piatka do utorka tohto týždňa.

Washington 28. septembra (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí označilo v stredu výsledky referend o pripojení k Rusku v okupovaných oblastiach Ukrajiny za "vykonštruované" a "vymyslené v Moskve". TASR o tom informuje podľa správy televízie CNN.

Referendá o pripojení ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku prebiehali od minulého piatka do utorka tohto týždňa. Miestni proruskí predstavitelia v utorok večer po sčítaní hlasov uviedli, že ich obyvatelia rozhodli o pripojení oblastí k Rusku.

"Je to vôľa Moskvy, nie slobodná vôľa Ukrajiny alebo jej ľudu," uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price. Zároveň dodal, že Spojené štáty očakávajú, že Rusko sa pokúsi anektovať na základe "fingovaných referend" časť ukrajinského územia.

"Nezáleží na tom, na čo si (ruský) prezident Putin a jeho komplici robia nárok, tieto oblasti ostanú časťou Ukrajiny," uviedol Price. "Ukrajina má plné právo aj ďalej brániť svoju suverenitu a územnú celistvosť," dodal.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí okrem toho uviedol, že jeho rezort ohlási v reakcii na referendá "dodatočné opatrenia". "Spojené štáty nikdy neuznajú ruské snahy o anexiu častí Ukrajiny," zakončil Price.