Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Rezort diplomacie USA schválil predaj rakiet Hellfire Poľsku

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Balík, o ktorý požiadalo Poľsko, obsahuje 800 rakiet AGM-114R2 Hellfire a štyri cvičné rakety, ako aj súvisiacu technickú pomoc.

Washington 17. marca (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo potenciálny predaj najnovšej verzie rakiet AGM-114R2 Hellfire a súvisiaceho vybavenia Poľsku za odhadovanú cenu 150 miliónov dolárov, oznámil vo štvrtok Pentagón. TASR prevzala správu z tlačových agentúr Reuters a PAP.

Balík, o ktorý požiadalo Poľsko, obsahuje 800 rakiet AGM-114R2 Hellfire a štyri cvičné rakety, ako aj súvisiacu technickú pomoc, spresnila vo svojom oznámení Agentúra pre obranno-bezpečnostnú spoluprácu (DSCA) spadajúca pod Pentagón.

"Navrhovaný predaj zlepší ciele Poľska obnoviť spôsobilosti svojej armády, pričom ešte viac posilní interoperabilitu so Spojenými štátmi a ďalšími partnermi," dodala DSCA s tým, že vo štvrtok upovedomila o možnom predaji aj americký Kongres.

Rakety AGM-114R2 patria k novším variantom laserom navádzaných presných protitankových rakiet Hellfire. Najčastejšie ich používajú vrtuľníky AH-64 Apache a drony MQ-9 Reaper (bezpilotné lietadlá). Poľsko si objednalo oba tieto systémy.