Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rheinmetall chce do 15 mesiacov spustiť sériovú výrobu tankov Panther

Na archívnej snímke zo 14. júla 2022 tank Panther KF51 nemeckého zbrojárskeho koncernu. Foto: TASR/AP

Nový model tankov predstavil Rheinmetall vlani na zbrojnom veľtrhu vo Francúzsku. Papperger tiež pripomenul ponuku, vybudovať fabriku na produkciu Pantherov na Ukrajine.

Düsseldorf 16. marca (TASR) - Nemecký zbrojársky koncern Rheinmetall chce v nasledujúcich 15 mesiacoch spustiť sériovú výrobu nových tankov Panther. Vo štvrtok to novinárom v Düsseldorfe povedal šéf predstavenstva Rheinmetallu Armin Papperger. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Nový model tankov predstavil Rheinmetall vlani na zbrojnom veľtrhu vo Francúzsku. Papperger tiež pripomenul ponuku, vybudovať fabriku na produkciu Pantherov na Ukrajine. Výstavba by podľa jeho slov trvala 12 až 14 mesiacov. Závod by potom prevádzkovala samotná spoločnosť Rheinmetall alebo by vytvorila spoločný podnik s ukrajinskou vládou. Následná výroba tankov by trvala niekoľko mesiacov. Ako dodal, fabrika by mohla byť hotová do konca roku 2024.

Rozhodnutie o postavení závodu sa očakáva v nasledujúcich dvoch mesiacoch, poznamenal Papperger. Na otázku, či sa takáto fabrika plánuje postaviť aj v inej krajine, uviedol: "Áno, sme schopní Panthery vyrábať v Maďarsku." Bližšie detaily neposkytol.

Papperger pre noviny Rheinische Post začiatkom marca povedal, že hodnota továrne na výrobu tankov na Ukrajine by bola "približne 200 miliónov eur" a ročne by mohla vyrobiť do 400 bojových tankov Panther. Proti hroziacim ruským leteckým útokom by továreň bolo možné chrániť protivzdušnou obranou.