Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rheinmetall dodá na jar SR a ČR 29 tankov Leopard, tvrdí šéf Papperger

Na archívnej snímke z 2. októbra 2013 nemecký tank Leopard 2 počas počas cvičenia pozemných síl nemeckej armády. Foto: TASR - AP

Slovensko a Česko dostanú tieto tanky v rámci programu pre výmenu vybavenia, prostredníctvom ktorého Berlín nepriamo dodáva zbrane Ukrajine cez spojencov.

Berlín 24. januára (TASR) - Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall sa chystá na jar dokončiť obnovu 29 tankov Leopard, ktoré sú určené pre Slovensko a Česko. V rozhovore pre nemecké médiá, ktorý má byť zverejnený v utorok, to povedal generálny riaditeľ Rheinmetallu Armin Papperger, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Slovensko a Česko dostanú tieto tanky v rámci programu pre výmenu vybavenia, prostredníctvom ktorého Berlín nepriamo dodáva zbrane Ukrajine cez spojencov.

"Tieto tanky patria spolkovej vláde. Môže s nimi robiť, čo chce," uviedol Papperger pre nemecký časopis Stern. DPA do tohto rozhovoru nahliadla ešte pred jeho utorkovým zverejnením.

Podľa Pappergera by 29 tankov Leopard 2A4, určených pre Slovensko a Česko, mohlo byť pripravených na nasadenie do služby koncom marca. DPA však upozorňuje, že hovorca Rheinmetalla predtým pre nemeckú mediálnu skupinu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RDN) uviedol, že tanky budú pripravené až v apríli alebo máji.

Prostredníctvom programu pre výmenu vybavenia poskytlo Nemecko vojenskú pomoc Ukrajine v rámci tzv. kruhovej výmeny - členovia NATO z východnej Európy Ukrajine dodali zbrane sovietskej výroby, za ktoré dostali od Nemecka modernú náhradu, píše DPA.

V rámci tohto programu Berlín prisľúbil, že Slovensku dodá 15 a Česku 14 tankov Leopard. Prvé z nich si Slovensko a Česko prebrali vlani v decembri.

V poslednom čase však Berlín čelí narastajúcemu tlaku, aby tieto tanky dodal priamo Ukrajine.