Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Riabkov: Rusko nevylučuje vyostrenie vzťahov s USA

Na archívnej snímke Sergej Riabkov. Foto: TASR

Námestník šéfa ruskej diplomacie vyhlásil, že predmetom jeho rokovaní s Nulandovou situácia na Ukrajine nebola.

Moskva 12. októbra (TASR) – Rusko nevylučuje ďalšie zhoršenie vzťahov s USA, a to najmä v otázkach týkajúcich sa fungovania diplomatických misií v týchto dvoch krajinách, povedal v utorok pre agentúru Interfax námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Dodal, že toto stanovisko tlmočil americkej strane počas konzultácií s námestníčkou ministra zahraničných vecí USA Victoriou Nulandovou, ktoré sa uskutočnili v utorok v Moskve.

Podľa Riabkova sa na rokovaní s Nulandovou nepodarilo dosiahnuť „nieže prielom, ale ani žiadny pokrok", pričom „existuje potenciál pre ďalšie možné vyostrenie" vzťahov, ak „nepodnikneme dodatočné úsilie v záujme ich normalizácie".

Riabkov podľa agentúry RIA Novosti dodal, že Moskva nevylučuje ani „zmrazenie" práce diplomatických misií Ruska a USA, ale „chcela by sa tomuto scenáru vyhnúť".

Jednou z tém rokovania Nulandovej s Riabkovom bola práve otázka fungovania diplomatických misií a problém udeľovania víz. Podľa Riabkova sa síce pokrok nedosiahol, ale Rusko a USA plánujú nové konzultácie na túto tému.

Riabkov poznamenal, že USA zatiaľ „nevypočuli naše požiadavky". Napriek tomu označil rozhovor s Nulandovou za „užitočný", pričom vysvetlil, že sa „dohodli na zintenzívnení diskusií... a špecializovaných konzultácií".

Dodal, že okrem problematiky víz a práce zahraničných misií sa uskutočnia aj ďalšie konzultácie „o niektorých segmentoch bilaterálnych vzťahov", pričom nešpecifikoval, o aké oblasti pôjde.

Námestník šéfa ruskej diplomacie vyhlásil, že predmetom jeho rokovaní s Nulandovou situácia na Ukrajine nebola, dodala RIA Novosti.