Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Riabkov: Rusko sa nikomu nevyhráža jadrovými zbraňami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov však pripustil, že vzťahy Moskvy a Washingtonu sú v súčasnosti "takmer na nule".

Moskva 23. septembra (TASR) - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v piatok vyhlásil, že Moskva sa nikomu nevyhráža použitím jadrových zbraní. Podľa neho otvorená konfrontácia Ruska so Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou nie je v záujme Ruska, informuje TASR podľa správy britskej televízie Sky News, odvolávajúcej sa na ruské médiá.

Riabkov však pripustil, že vzťahy Moskvy a Washingtonu sú v súčasnosti "takmer na nule".

Riabkovove vyjadrenia sú podľa Sky News v rozpore so stredajším vyhlásením ruského prezidenta Vladimira Putina, že na ochranu ruského územia – vrátane štyroch ukrajinských oblastí po ich prípadnom pripojení sa k Rusku – je odhodlaný použiť "všetky dostupné prostriedky". Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok otvorene hovoril o možnom použití strategických jadrových zbraní na ochranu krajiny.

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov v piatkovom videopríhovore účastníkom konferencie o 60. výročí kubánskej raketovej krízy podľa ruskej agentúry TASS uviedol, že Moskva sa drží zásady, podľa ktorej v prípadnej jadrovej vojne nebude nikto víťazom, a preto by ju ani nikto nemal rozpútať.

"Rád by som veril, že napriek všetkým ťažkostiam sme sa nepriblížili do nebezpečného bodu, odkiaľ by sme mohli spadnúť do priepasti jadrového konfliktu s Američanmi," povedal ruský veľvyslanec v USA.