Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Riabkov sa stretne s novou veľvyslankyňou USA Tracyovou

Na archívnej snímke Sergej Riabkov Foto: TASR

Americký prezident Joe Biden nominoval Tracyovú na post veľvyslankyne vlani v septembri a v decembri ju potvrdil americký Senát - ako prvú ženu na tomto poste.

Moskva 28. januára (TASR) - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov sa začiatkom budúceho týždňa stretne s novou veľvyslankyňou USA v Rusku Lynn Tracyovou. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

Tracová do Moskvy pricestovala vo štvrtok 26. januára. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok povedala, že nová veľvyslankyňa vzťahy medzi týmito dvomi krajinami nezlepší s dôvodu pokračujúcej "hybridnej vojny" Washingtonu proti Rusku.

Vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sú v súčasnosti na najnižšej úrovni od čias studenej vojny, pričom obe krajiny mali pred časom spor v spojitosti s personálnym obsadením svojich veľvyslanectiev, pripomenula Reuters.

V utorok 24. januára sa Tracyová stretla s ruským veľvyslancom v USA Anatolijom Antonovom; obsah ich rozhovoru však nebol nezverejnený.

Americký prezident Joe Biden nominoval Tracyovú na post veľvyslankyne vlani v septembri a v decembri ju potvrdil americký Senát - ako prvú ženu na tomto poste. Nahradila Johna Sullivana, ktorý z Moskvy odišiel v septembri.

Tracyová ovláda aj ruštinu a v Moskve pôsobila v rokoch 2014-17 ako zástupkyňa amerického veľvyslanca. Neskôr bola na ministerstve zahraničných vecí USA poradkyňou pre Rusko.