Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Riabkov: USA využívali jadrovú dohodu na pomoc Kyjevu pri útokoch

Na archívnej snímke Sergej Riabkov. Foto: TASR

Podľa Riabkova Západ chce, aby Rusko utrpelo na Ukrajine strategickú porážku. Za týchto okolností sme boli nútení oznámiť pozastavenie účasti na dohode, konštatoval.

Ženeva 2. marca (TASR) — Rusko bolo nútené pozastaviť účasť na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) s USA, pretože Washington ju využíval na pomoc Ukrajine pri útokoch na ruské strategické zariadenia. Vo štvrtok to povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Situácia sa zhoršila po tom, ako sa USA pokúsili preveriť bezpečnosť ruských strategických zariadení uvedených v Novej dohode START tým, že pomohli kyjevskému režimu pri ozbrojených útokoch na ne," povedal Riabkov na Konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve.

Podľa Riabkova Západ chce, aby Rusko utrpelo na Ukrajine strategickú porážku. "Za týchto okolností sme boli nútení oznámiť pozastavenie účasti na dohode," konštatoval.

Pozastavenie účasti na Novej dohode START zo strany Ruska oznámil Putin v príhovore o stave krajiny. Ide o poslednú platnú dohodu o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami. Na základe tejto dohody obe krajiny vykonávali vzájomné inšpekcie jadrových zbraní.

Ruský rezort diplomacie uviedol, že Moskva bude aj napriek pozastaveniu naďalej dodržiavať obmedzenia stanovené v tejto dohode týkajúce sa nosičov jadrových hlavíc, teda rakiet a strategických bombardérov. Moskva naďalej plánuje informovať Spojené štáty aj o plánovaných skúškach medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM) či nasadení jadrových zbraní.