Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Riabkov:Pravdepodobnosť jadrového konfliktu je najvyššia za desaťročia

Foto: TASR/AP

Riabkov ďalej konštatoval, že Spojené štáty a Rusko v súčasnosti nemajú styčné body na diskusiu o návrate Moskvy k zmluve New START, obmedzujúcej počet jadrových zbraní v arzenáli oboch krajín.

Moskva 22. marca (TASR) — Riziko jadrového konfliktu je najvyššie za uplynulé desaťročia. Na podujatí Valdajského diskusného klubu v Moskve to v stredu povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, uviedli ruské agentúry. TASR o tom informuje na základe správy televízie Sky News a denníka Guardian.

"Nerád by som sa ponoril do diskusie o tom, či je dnes pravdepodobnosť jadrového konfliktu vysoká. V každom prípade je vyššia ako kedykoľvek za posledné desaťročia — povedzme to takto," citovala Riabkova agentúra TASS.

Riabkov ďalej konštatoval, že Spojené štáty a Rusko v súčasnosti nemajú styčné body na diskusiu o návrate Moskvy k zmluve New START, obmedzujúcej počet jadrových zbraní v arzenáli oboch krajín. Rusko od nej odstúpilo vo februári.

Rusko sa podľa Riabkova zaviazalo udržiavať svet "bezpečný a slobodný", no situácia sa zmenila a Moskva je teraz "de facto v otvorenom konflikte" s Washingtonom.

Riabkov zdôraznil, že Rusko je naďalej odhodlané dodržiavať postulát o neprípustnosti jadrovej vojny a nemožnosti ju vyhrať, čo na svojom utorňajšom stretnutí potvrdili aj prezidenti Ruska a Číny.