Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Šéf Enerhoatomu: Rusi držia v zajatí približne 50 zamestnancov ZAES

Na archívnej snímke z 1. mája 2022 Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

V uplynulých týždňoch ruská armáda podľa Enerhoatomu zajala aj generálneho riaditeľa ZAES Ihora Murašova a námestníka generálneho riaditeľa pre personalistiku Valerija Martyňuka.

Kyjev 19. októbra (TASR) - Ruskí vojaci držia v zajatí približne 50 ukrajinských zamestnancov okupovanej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). V stredu to uviedol Petro Kotin, šéf ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom, ktorý ju prevádzkuje. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu "bolo zajatých viac ako 150 ľudí z personálu závodu", povedal Kotin. Dodal, že "niektorí z nich boli prepustení, ale sú aj takí, ktorých osud zatiaľ nie je známy". Riaditeľ Enerhoatomu spresnil, že v zajatí je stále približne 50 ľudí.

V uplynulých týždňoch ruská armáda podľa Enerhoatomu zajala aj generálneho riaditeľa ZAES Ihora Murašova a námestníka generálneho riaditeľa pre personalistiku Valerija Martyňuka.

Kotin v rozhovore pre AFP uviedol, že Murašov bol v zajatí niekoľko dní a následne bol prepustený. "Tri dni ho držali v suteréne. Nie je to mučenie, ak sedí deň na stoličke s vrecom cez hlavu?" povedal Kotin o zajatí generálneho riaditeľa ZAES. Zároveň ocenil úlohu generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho pri Murašovovom prepustení.

MAAE v utorok oznámila, že prepustený bol aj Martyňuk, ktorého Rusi podľa Kotina držali v zajatí štyri alebo päť dní a bol "nútený podpísať vyhlásenie, že súhlasí s ich (ruskými) postupmi" v závode.

Šéf Enerhoatomu dodal, že v najbližších dňoch zverejnia zoznam všetkých zamestnancov, ktorí boli zadržaní Rusmi.

ZAES je najväčšia atómová elektráreň v Európe. Začiatkom marca ju obsadili ruské vojská, avšak stále v nej pracujú ukrajinskí zamestnanci. Odvtedy bola opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody.

Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) preto presadzuje vytvorenie demilitarizovanej zóny v okolí ZAES.