Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Riaditeľ izraelského pamätníka Jad va-šem po prvýkrát navštívi Nemecko

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

V Berlíne bude 27. januára, v Deň pamiatky obetí holokaustu. Spolu s predsedníčkou Spolkového snemu (Bundestagu) Bärbelou Basovou otvorí výstavu s názvom "Šestnásť predmetov".

Tel Aviv 18. januára (TASR) - Vedúci izraelského pamätníka holokaustu Jad va-šem Dani Dajan pricestuje na budúci týždeň po prvýkrát do Nemecka, kde otvorí výstavu a stretne sa s nemeckými predstaviteľmi vrátane kancelára Olafa Scholza. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

"Prvýkrát v živote cestujem do Nemecka, dobre si uvedomujúc svoju hlbokú zodpovednosť voči minulosti, ako aj svoj záväzok, a to viac ako kedykoľvek predtým - s cieľom zabezpečiť lepšiu budúcnosť," uviedol Dajan vo vyhlásení.

V Berlíne bude 27. januára, v Deň pamiatky obetí holokaustu. Spolu s predsedníčkou Spolkového snemu (Bundestagu) Bärbelou Basovou otvorí výstavu s názvom "Šestnásť predmetov".

Stretne sa aj s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a viacerými spolkovými ministrami. Naplánované sú aj stretnutia s opozičným lídrom Friedrichom Merzom a zástupcami židovskej komunity v Nemecku.

"Váha pamiatky šiestich miliónov matiek, otcov, bratov, sestier, synov a dcér, zavraždených pred necelými 80 rokmi len preto, že boli židia, je v popredí mojej zodpovednosti ako predsedu pamätníka Jad va-šem," uviedol Dajan.

Podľa jeho slov výstava predstaví 16 unikátnych predmetov z každej zo spolkových krajín z obdobia holokaustu, ktorých príbehy sa prelínajú s osudmi jednotlivých židov z celého Nemecka.

Výstava v nemeckom parlamente v Berlíne potrvá štyri týždne. Potom poputuje do mesta Essen v západnej časti krajiny, následne sa vráti do Izraela.

Nacisti a ich prisluhovači počas druhej svetovej vojny zavraždili šesť miliónov židov. Svet si 27. januára pripomína výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz v roku 1945 v Poľsku a všetky obete nacistického režimu.