Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Riaditeľ z rakúskej stanice skončil vo funkcii po vyjadrení o Orbánovi

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán, v Budapešti v nedeľu 3. apríla 2022. Foto: TASR/AP

V statuse riaditeľ okrem iného napísal, že by bolo "spravodlivé", keby maďarský premiér – ktorý má nadváhu a ľahko sa dokáže rozčúliť – dostal infarkt a odstúpil z funkcie.

Budapešť 4. júna (TASR) - Riaditeľ rakúskej verejnoprávnej stanice ORF zodpovedný za on-line obsah stanice Karl Fachner v piatok skončil na svojom poste po tom, čo na sociálnej sieti písal o prípadnej smrti maďarského premiéra Viktora Orbána. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním na agentúru MTI.

Podľa rakúskeho denníka Kronen Zeitung Fachnera najskôr pokarhali, potom však do prijatí ďalších opatrení mu pozastavili činnosť v jeho funkcii. Denník Die Presse uviedol, že pozastavenie funkcie bolo na vlastnú žiadosť riaditeľa.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si na piatok ráno predvolalo veľvyslanca Rakúska v Budapešti v súvislosti so škandalóznym príspevkom Fachnera, ktorý sa v statuse na Facebooku pohral s myšlienkou smrti premiéra Viktora Orbána v súvislosti s Orbánovými obštrukciami okolo šiesteho sankčného balíka Európskej únie v otázkach ropného embarga a aj zaradenia patriarchu Kirilla na sankčný zoznam.

V statuse riaditeľ okrem iného napísal, že by bolo "spravodlivé", keby maďarský premiér – ktorý má nadváhu a ľahko sa dokáže rozčúliť – dostal infarkt a odstúpil z funkcie. Dodal, že Európa i svet by boli "šťastnejšími" a "pokojnejšími" bez Viktora Orbána, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pachner neskôr svoj status z Facebooku zmazal a vo štvrtok popoludní zverejnil ďalší, v ktorom uviedol, že nepremyslene zareagoval na maďarské veto v súvislosti s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom a ospravedlnil sa. "Neprajem si, samozrejme, Orbánovu smrť, a to ani napriek tomu, že si to niekoľko užívateľov Facebooku vyčítalo z môjho sarkastického textu," uviedol Pachner.