Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Riaditelia múzeí a galérií po celom svete odsúdili útoky aktivistov

Na archívnej snímke návštevníčky si prezerajú vystavené serigrafie Campbell's Soup amerického umelca Andyho Warhola na výstave s názvom Andy Warhol _ From A to B and Back Again (Andy Warhol - od A po B and späť) v San Franciscu. Aktivisti bojujúci za ochranu klímy v noci na stredu 9. novembra 2022 v Austrálskej národnej galérii v Canberre posprejovali a polepili vystavené serigrafie Campbell's Soup amerického umelca Andyho Warhola. Galéria informovala, že diela neutrpeli žiadne škody. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie podpísalo takmer 100 riaditeľov múzeí a galérií.

Paríž/New York 11. novembra (TASR) - Riaditelia takmer stovky múzeí a galérií po celom svete v piatok vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom odsudzujú nedávne útoky klimatických aktivistov na vzácne umelecké diela od známych maliarov. Aktivisti si podľa nich neuvedomujú, aké krehké tieto diela sú. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Bojovníci za zmenu klímy v uplynulých týždňoch čoraz častejšie vyjadrujú svoju nespokojnosť s krokmi na ochranu klímy tým, že sa snažia ničiť umelecké diela.

Aktivisti napríklad hodili zemiakovú kašu na maľbu francúzskeho impresionistu Clauda Moneta Stohy sena v meste Potsdam a vyliali rajčinovú a hráškovú polievku na obrazy Slnečnice a Rozsievač od Vincenta van Gogha v galériách v Londýne a Ríme. Ďalší aktivisti sa prilepili na majstrovské diela Botticelliho, Pabla Picassa či Leonarda da Vinciho.

Zatiaľ posledný incident sa odohral v stredu, keď dve ženy posprejovali a polepili vystavené serigrafie Campbell's Soup amerického umelca Andyho Warhola.

Spomenuté umelecké diela sa však nachádzali pod ochranným sklom, preto ich vyčíňanie aktivistov nijakým vážnejším spôsobom nepoškodilo.

"Aktivisti zodpovední za útoky na umelecké diela vážne podceňujú krehkosť týchto nenahraditeľných artefaktov, ktoré musia byť chránené ako súčasť nášho svetového kultúrneho dedičstva," uviedli riaditelia vo vyhlásení. Dodali, že múzeá a galérie sú "miestom, kde sa môžu ľudia z rôzneho prostredia zapájať do dialógu", a zaviazali sa, že urobia všetko preto, aby tieto inštitúcie zostali "slobodným priestorom na spoločenskú debatu".

Vyhlásenie podpísalo takmer 100 riaditeľov múzeí a galérií vrátane Metropolitného múzea umenia a Múzea moderného umenia (MOMA) v New Yorku, Britského múzea a Národnej galérie v Londýne, galérie Uffizi vo Florencii či múzeí Louvre, Musée d'Orsay a Centre Pompidou v Paríži.