Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Rijád a Teherán sa dohodli na opätovnom otvorení diplomatických misií

Na tomto obrázku zverejnenom iránskym ministerstvom zahraničných vecí sa iránsky minister zahraničných vecí Hossein Amirabdollahian (vpravo) stretáva so svojím saudskoarabským náprotivkom princom Faisalom bin Farhan Al Saud v Pekingu vo štvrtok 6. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Súčasťou dohody je aj možné obnovenie leteckého spojenia a zjednodušenie vízového procesu.

Peking 6. apríla (TASR) - Saudská Arábia a Irán sa vo štvrtok dohodli na opätovnom otvorení diplomatických misií v metropolách a ďalších mestách druhej krajiny. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Súčasťou dohody je aj možné obnovenie leteckého spojenia a zjednodušenie vízového procesu.

Dohoda o normalizácii vzájomných vzťahov prinesie bezpečnosť, stabilitu a prosperitu na Blízky východ, uviedli v spoločnom vyhlásení šéfovia diplomacie oboch krajín princ Fajsal bin Farhán a Hosejn Amír Abdollahján.

Saudská Arábia a Irán sú dlhoročnými regionálnymi rivalmi. Obnovenie ich prerušených vzťahov sprostredkovala Čína. Na štvrtkové stretnutie ministrov zahraničných vecí by mala nadviazať návšteva iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v Rijáde. Ten prijal pozvanie od saudskoarabského kráľa Salmána, čo Teherán potvrdil v pondelok.

Vzťahy medzi Rijádom a Teheránom boli prerušené v roku 2016, keď iránski demonštranti zaútočili proti saudskoarabskej diplomatickej misii. Demonštrácie vyvolala poprava šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii.