Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež Benedikt XVI. sa prihovoril ľuďom na predposlednej modlitbe

Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Pápež, ktorý rezignuje 28. februára, sa v niekoľkých jazykoch poďakoval zhromaždeným ľuďom za podporu. Podľa agentúry ANSA bolo na Námestí svätého Petra zhruba 50.000 ľudí.

Vatikán 17. februára (TASR) - Pápež Benedikt XVI. sa dnes na svojej predposlednej modlitbe Anjel Pána prihovoril nezvyčajne veľkému množstvu ľudí, ktorí sa zhromaždili na Námestí svätého Petra.

Benedikt XVI. poprosil veriacich, aby sa modlili za neho a za budúceho pápeža, uviedla tlačová agentúra Reuters. Desaťtisíce ľudí mu tlieskali a s jasotom ho pozdravovali.

V krátkom príhovore z okna svojej pracovne 85-ročný pápež povedal, že v rozhodujúcich momentoch života - v princípe v každej chvíli - stoja ľudia na rázcestí a rozhodujú sa, či budú sledovať individuálne záujmy alebo skutočné dobro.

Na Námestí svätého Petra bolo približne 50.000 ľudí.
Foto: TASR/AP
Pápež, ktorý rezignuje 28. februára, sa v niekoľkých jazykoch poďakoval zhromaždeným ľuďom za podporu. Podľa agentúry ANSA bolo na Námestí svätého Petra zhruba 50.000 ľudí.

Námestie chránilo približne 1000 príslušníkov bezpečnostných síl a 200 dobrovoľníkov. Okolité ulice pre dopravu uzavreli, miestnu dopravu posilnili.

Na tradičnej nedeľňajšej modlitbe Anjel Pána sa zvyčajne zúčastňuje niekoľko tisíc ľudí, uviedla DPA. Dnes bol prítomný aj rímsky starosta Gianni Alemanno a členovia mestskej rady.

Pápež má na programe ešte niekoľko oficiálnych termínov predtým, než odíde do letného sídla Castel Gandolfo. V sobotu večer prijal na súkromnej audiencii talianskeho premiéra Maria Montiho. Benedikt XVI. už pred časom pripustil, že ho opúšťajú sily.