Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rishi Sunak zvolal krízové stretnutie kvôli problémom v zdravotníctve

Na archívnej snímke britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Časť odborníkov upozornila, že problémy, ktoré sa v štátom financovanej Národnej zdravotnej službe hromadia dlhodobo, sa nedajú vyriešiť rýchlo.

Londýn 7. januára (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak zvolal na sobotu stretnutie zástupcov vlády s odborníkmi na zdravotníctvo, aby pomohli riešiť kľúčové problémy, s ktorými zápasí Národná zdravotná služba (NHS), uviedla britská stanica BBC.

Opozičná Labouristická strana odmietla toto stretnutie ako "diskusný klub", kde sa o ničom nerozhodne. Časť odborníkov zasa upozornila, že problémy, ktoré sa v štátom financovanej NHS hromadia dlhodobo, sa nedajú vyriešiť rýchlo.

Labouristi tvrdia, že pacienti si zaslúžia "viac ako len rozhovory" a podľa liberálnych demokratov je takáto diskusia "príliš málo a (prišla) príliš neskoro".

Ako v sobotu informovala agentúra AP, krízu v NHS vyostril nárast počtu chorých na chrípku a iné vírusové ochorenia po dvoch rokoch lockdownu; ako aj nedostatok personálu v dôsledku ich vyhorenia počas pandémie, ale aj odchodov z Británie kvôli brexitu.

AP poukázala na to, že momentálne sú tisíce nemocničných lôžok v Británii obsadené ľuďmi, ktorí sú síce spôsobilí na prepustenie, ale nemajú kam ísť, pretože je nedostatok miest pre doliečovaciu alebo dlhodobú starostlivosť.

Zo zverejnených oficiálnych údajov vyplýva, že minulý týždeň v Anglicku odišla z nemocníc len tretina pacientov schopných presunu do domáceho ošetrenia.

Táto situácia viedla k tomu, že pred nemocnicami uviazli sanitky s pacientmi, ktorí nemali byť kde hospitalizovaní, a že ľudia s akútnymi zdravotnými problémami čakali na príjazd privolanej sanitky i celé hodiny.

Nemenovaní predstavitelia britského zdravotníctva pripustili, že tieto omeškania pravdepodobne viedli k stovkám úmrtí.

AP pripomenula, že ku kríze v NHS sa pridal rast cien potravín a energií, pričom časť zdravotníkov má problém vyjsť s peniazmi. Zdravotné sestry a posádky sanitiek preto zorganizovali štrajky, ktoré sú súčasťou najväčšej vlny štrajkov v krajine za posledné desaťročia, doplnila AP.

Tento tlak obnovil dlhotrvajúcu diskusiu o tom, ako financovať a prevádzkovať NHS, ktorá bola zriadená v roku 1948 s cieľom poskytovať bezplatnú starostlivosť všetkým občanom a je financovaná z ich daní.

Tak ako v iných priemyselne vyspelých krajinách, aj v NHS sa v dôsledku predlžovania priemernej dĺžky života a starnutia populácie zvýšil nápor na túto už preťaženú NHS.

NHS je v Británii už dlho jednou z tém búrlivých debát: opozícia obviňuje Konzervatívnu stranu, ktorá je pri moci od roku 2010, z neustáleho podfinancovania zdravotníctva či zo snahy o jeho skrytú privatizáciu.

Matthew Taylor, ktorý pôsobí ako výkonný riaditeľ zastrešujúcej organizácie NHS Confederation, podľa AP vyhlásil, že táto kríza je výsledkom desať alebo viac rokov trvajúcich procesov.