Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Rizikové krajiny môžu byť vylúčené z cestovného poistenia

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ak máte naplánovanú cestu do zahraničia, overte si, či daná krajina nie je na zozname rizikových krajín, radí poisťovňa.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Nedávne udalosti v Paríži ukázali, že aj na zdanlivo bezpečných miestach, nie príliš vzdialených od domova, nemožno vylúčiť, že sa stane neočakávaná udalosť. Hoci žiadne poistenie nezabráni tragickej udalosti počas cesty v zahraničí, pomôže zmierniť jej následky v prípade, že nastane akákoľvek neočakávaná či nepredvídateľná udalosť.

"Ak máte naplánovanú cestu do zahraničia, overte si, či daná krajina nie je na zozname rizikových krajín. Ak totiž poistený napriek tomu vycestuje do lokality, kde štátne orgány SR odporúčajú zvážiť cestu, resp. neodporúčajú cestovať, prípadne boli uvedené na zozname rizikových štátov napríklad z dôvodu hroziaceho teroristického útoku alebo epidémie a vznikne poistná udalosť v dôsledku avizovaného rizika, má poisťovňa právo zamietnuť poistné plnenie," radí Lucia Muthová z Allianz-Slovenskej poisťovne.

Ak zranenie vznikne v dôsledku teroristického útoku, poisťovňa v rámci cestovného poistenia kryje liečebné náklady, to znamená náklady na ošetrenie, zákroky, hospitalizáciu, ako aj nutnú repatriáciu na Slovensko až do dojednaného limitu poistného krytia.

Takisto, ak sa v čase vyhlásenia varovania v danej krajine už poistenec nachádza a v primeranom čase ju neopustí, poisťovňa môže zamietnuť škodu, ktorá vznikla v súvislosti s vyhláseným rizikom. Všetky ostatné škody, ktoré nevznikli priamo v dôsledku vyhláseného rizika, napríklad štandardné ochorenie alebo úraz, poisťovňa kryje v plnom rozsahu.