Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rodičia zosnulých detí z tragédie autobusu vo Verone demonštrovali

Na archívnej snímke trosky zhoreného autobusu po tragickej nehode neďaleko Verony 21. januára 2017. Foto: TASR/AP

Pozostalí vytýkali, že zostalo mnoho nezodpovedaných otázok a vyjadrili obavy, že vinníci tragédie zostanú nepotrestaní.

Budapešť 15. januára (TASR) - Rodičia žiakov maďarského gymnázia, ktorí zahynuli pri nehode autobusu v Taliansku pred troma rokmi, si demonštráciou v Kiskunfélegyháza v Báčsko-malokumánskej župe pred sídlom spoločnosti prevádzkujúcej autobusy pripomenuli výročie odchodu na lyžiarsky zájazd s tragickým koncom. Uviedol to v stredu spravodajský server borsonline.hu.

Autobus s deťmi budapeštianskeho gymnázia, ktoré sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval 20. januára 2017 pred polnocou na úseku diaľnice A4 pri Verone. Vozidlo po náraze do mostového piliera zhorelo do tla, pričom vplyvom nehody zahynulo 17 ľudí.

Podľa servera smútiaci rodičia v utorok večer pri sídle spoločnosti Pizolit Kft. postavili 17 krížov. Pozostalí vytýkali, že zostalo mnoho nezodpovedaných otázok a vyjadrili obavy, že vinníci tragédie zostanú nepotrestaní.

Súdne pojednávanie sa začalo 31. októbra 2018 na mestskom súde vo Verone. Do Talianska vtedy vycestovalo viacero pozostalých maďarských obetí.

Jediným maďarským občanom medzi šiestimi obvinenými je János V., ktorý v čase nehody autobus riadil. Na pojednávanie ale neprišiel. Maďarský národný úrad vyšetrovania NNYI vlani 28. januára vypočul lekára vodiča autobusu, ktorý vedel o vodičovej poruche spánku. Lekára v prípade vypočuli ako podozrivého. Podľa vyšetrovateľov je zodpovedný za to, že vodič bol aj napriek uvedenej poruche nasadzovaný na nočné jazdy. Vodič nebol doposiaľ ochotný stretnúť sa s rodičmi zosnulých detí.

Medzi obvinenými sú aj dvaja inžinieri starajúci sa o prevádzku talianskej diaľnice A4, na ktorej sa nehoda stala, a ďalej traja inžinieri zo skupiny, ktorá diaľnicu pred odovzdaním v roku 1993 testovala.

Maďarský expert György M. Fekete vo svojej expertíze poukázal na viaceré bezpečnostné nedostatky daného úseku talianskej diaľnice. Prokurátor vo Verone konal na základe tohto posudku.