Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rodina a priatelia sa rozlúčili so zastreleným japonským expremiérom

Ľudia kladú kvety a modlia sa za bývalého premiéra Šinzó Abeho v chráme Zojoji pred jeho pohrebom v utorok 12. júla 2022 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Pred chrámom sa tvorili dlhé rady ľudí, ktorí sa prišli s Abem rozlúčiť. Samotný pohreb je však len pre rodinných príslušníkov a blízkych priateľov či spolupracovníkov.

Tokio 12. júla (TASR) - Rodinní príslušníci a priatelia sa v utorok zhromaždili v budhistickom chráme v Tokiu na súkromnom pohrebe bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho. Ten prišiel o život v piatok 8. júla pri útoku atentátnika. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Pohreb sa začal o 13.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) v budhistickom chráme Zódžó-dži, píše na svojej webovej stránke denník The Washington Post. Abeho telesné pozostatky do chrámu previezli v pondelok a v noci sa za prítomnosti rodiny a priateľov konala pri zosnulom vigília.

Pred chrámom sa tvorili dlhé rady ľudí, ktorí sa prišli s Abem rozlúčiť. Samotný pohreb je však len pre rodinných príslušníkov a blízkych priateľov či spolupracovníkov.

Abeho vražda vyvolala zdesenie a pobúrenie v Japonsku i v zahraničí, píše, pripomína AFP. Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši v utorok povedal, že Japonsko dostalo viac než 1700 sústrastných odkazov z 259 rôznych krajín, území a medzinárodných organizácii. Do Japonska v pondelok mimoriadne pricestoval aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Premiérovi Fumiovi Kišidovi odovzdal sústrastné listy od amerického prezidenta Joea Bidena.

Abeho telo majú po pohrebe autom previezť po trase vedúcej okolo významných politických inštitúcii v Tokiu vrátane premiérovej rezidencie a parlamentu. Bude sa konať aj viacero verejných spomienkových podujatí.

Vozidlo s telom bývalého japonského premiéra Šinzó Abeho opúšťa chrám Zojoji po jeho pohrebe v Tokiu v utorok 12. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Štyridsaťjedenročný atentátnik Tecuja Jamagami zabil v piatok Abeho dvoma výstrelmi počas volebného mítingu v meste Nara. Polícia ho zadržala priamo na mieste. Strelec povedal vyšetrovateľom, že na expremiéra strieľal z dôvodu jeho údajných väzieb na istú organizáciu, ktorú polícia zatiaľ nespresnila.

Podľa japonských médií však ide o náboženskú organizáciu Cirkev zjednotenia, známu aj ako Munova sekta. Strelec ju údajne viní z finančných problémov svojej rodiny, keďže jeho matka jej darovala veľkú sumu peňazí.