Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Rodina smrteľne postrelenej kameramanky žaluje Aleca Baldwina

Na snímke americký herec Alec Baldwin telefonuje na parkovisku pred úradom šerifa okresu Santa Fe, po tom, čo bol vypočutý v súvislosti s streľbou na nakrúcaní filmu "Rust" na okraji Santa Fe 21. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Halyna Hutchinsová si zaslúžila žiť a obžalovaní mali tú moc, aby zabránili jej smrti, uvádza sa v podanej žalobe.

Los Angeles 16. februára (TASR) - Rodina ženy, ktorú americký herec Alec Baldwin vlani v októbri smrteľne postrelil pri nakrúcaní filmu Rust, podala na herca žalobu a žiada "značné" odškodné.

Právnik rodiny Brian Panish v utorok na tlačovej konferencii vyhlásil, že k smrti Halyny Hutchinsovej viedlo "neohľaduplné správanie a opatrenia na znižovanie nákladov" Baldwina a ďalších výrobcov filmu Rust.

Ako v utorok informovala agentúra AFP, právnik zastupujúci Hutchinsovej manžela Matthewa a syna Androsa tiež predložil zoznam "najmenej 15 štandardov", ktoré producenti pri natáčaní podľa jeho názoru ignorovali.

Na snímke rozrušený americký herec Alec Baldwin na parkovisku pred úradom šerifa okresu Santa Fe, po tom, čo bol vypočutý v súvislosti s streľbou na nakrúcaní filmu "Rust" na okraji Santa Fe 21. októbra 2021.
Foto: TASR/AP


Žaloba bola podaná v štáte Nové Mexiko, kde sa incident 21. októbra 2021 odohral.

Na otázku, akú kompenzáciu bude rodina požadovať, Panish odpovedal: "Veríme, že bude značná".

"Halyna Hutchinsová si zaslúžila žiť a obžalovaní mali tú moc, aby zabránili jej smrti," uvádza sa v podanej žalobe. Dokument tvrdí, že výrobcovia sa namiesto toho rozhodli pre redukciu bezpečnostných postupov, čím ohrozili ľudské životy, "naháňali sa za termínmi, aby dodržali harmonogram" a ignorovali početné sťažnosti na porušenie pravidiel bezpečnosti.

Baldwinov právnik nateraz nereagoval na žiadosť agentúry AFP o komentár.

Okrem 42-ročnej Hutchinsovej zasiahol Baldwin aj režiséra Joela Souzu, ktorého zranenia však neboli život ohrozujúce.

Baldwin hrá v pripravovanom westernovom filme Harlanda Rusta, vyhnanca, ktorého vnuk je usvedčený z vraždy. Spolu sa vydajú na útek, keďže chlapec je za tento zločin odsúdený na trest smrti obesením.

V kauze okolo smrti Halyny Hutchinsovej bolo podaných už viacero žalôb: vlani v novembri hlavný osvetľovací technik filmu Serge Svetnoy žaloval Baldwina za nedbanlivosť a supervízorka scenára Mamie Mitchellová v inom súdnom konaní obvinila Baldwina, že počas nakrúcania hral "ruskú ruletu" s bezpečnosťou.

Hannah Gutierrezová-Reedová, zbrojárka, ktorá mala vo filme na starosti zbrane, v januári zažalovala dodávateľa filmovej munície a obvinila ho z toho, že medzi atrapami nábojníc nechal skutočné guľky. V týchto kauzách v súčasnosti prebieha trestné vyšetrovanie.