Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rodiny baníkov zo Stonavy si rozdelia 6,7 milióna korún

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Banské nešťastie sa stalo 20. decembra.

Praha 1. februára (TASR) - Rodiny 13 baníkov, ktorí zomreli vlani v decembri pri nešťastí v Bani ČSM v moravskosliezskom okrese Karviná, získajú 6,7 milióna korún (260.100 eur). Nadácia ťažobnej spoločnosti OKD v piatok ukončila zbierku vo výške 2,7 milióna Kč (104.800 eur). Už skôr sa skončila zbierka spolku Svatá Barbora, v ktorej sa podarilo vyzbierať viac ako štyri milióny korún. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Peniaze zo zbierky OKD jednorázovo prerozdelia medzi manželky, družky a deti baníkov. Spolok Svatá Barbora plánuje vybrané peniaze prerozdeliť medzi nezaopatrené deti mŕtvych baníkov.

"Našou spoločnou snahou je, aby sme finančné dary odovzdali v čo možno najkratšom termíne, bez zbytočných časových prieťahov," uviedla na margo čerstvo ukončenej zbierky riaditeľka Nadácie OKD Karolína Preisingerová.

Banské nešťastie sa stalo 20. decembra. V podzemí Bane ČSM-Sever v obci Stonava v hĺbke zhruba 800 metrov pod povrchom vybuchol metán. O život prišlo 12 baníkov z Poľska a jeden z Čiech.

Ťažobná spoločnosť OKD, vlastník bane, začala s odškodňovaním rodín baníkov už v predchádzajúcich dňoch.