Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rodiny zosnulých si uctili obete havárie boeingu v Indonézii

Príbuzní sa modlia pri hrobe jednej z obetí havárie boeingu v Jakarte, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pietna spomienka sa uskutočnila v čase, keď tamojšie úrady ukončili pátranie po ľudských pozostatkoch.

Jakarta 22. januára (TASR) - Pozostalí 62 obetí leteckého nešťastia v Indonézii si v piatok uctili ich pamiatku na mieste, kde stroj Boeing 737-500 spoločnosti Sriwijaya Air 9. januára spadol do mora len štyri minúty po odlete z Jakarty. Informovala o tom agentúra AFP.

Pietna spomienka sa uskutočnila v čase, keď tamojšie úrady ukončili pátranie po ľudských pozostatkoch, takmer dva týždne po tom, ako lietadlo za menej ako minútu prudko kleslo o približne 3000 metrov a následne havarovalo.

Loď indonézskeho námorníctva v piatok priviezla desiatky pozostalých priamo na miesto v Jávskom mori, kam lietadlo spadlo. Smútiace rodiny z paluby lode následne hádzali na vodu červené lupene.

Indonézski námorní vojaci nesú zabalené telo, ktoré vytiahli z vôd Jávskeho mora z havarovaného lietadla indonézskej spoločnosti Sriwijaya Air, ktoré sa začiatkom januára krátko po štarte zrútilo so 62 ľuďmi na palube, v prístave Tanjung Priok Port v Jakarte 21. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Členovia pátracích tímov naďalej hľadajú záznamník hlasov z kokpitu stroja, pričom vyšetrovatelia skúmajú už nájdenú tzv. čiernu skrinku, zapisovač letových údajov.

Protokoly o údržbe naznačujú, že lietadlo malo problém s takzvaným automatom ťahu, ktorým pilot reguluje výkon motoru, avšak zatiaľ nie je jasné, či práve tento problém spôsobil haváriu.

Posádka lietadla podľa vyšetrovateľov pred nešťastím nehlásila žiadne problémy. Stroj do vody dopadol s najväčšou pravdepodobnosťou neporušený, pretože trosky boli nájdené na relatívne malej ploche. Očakáva sa, že vyšetrovanie bude trvať mesiace, avšak predbežná správa bude pravdepodobne pripravená už v priebehu februára.