Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rodňanskyj:Ukrajinské sily by sa mohli strategicky stiahnuť z Bachmutu

Pohľad na mesto Bakhmut, miesto najťažších bojov s ruskými jednotkami, Donecká oblasť, Ukrajina, pondelok 27.2.2023. Foto: TASR/AP

Naša armáda bude samozrejme zvažovať všetky možnosti, povedal poradca ukrajinského prezidenta pre ekonomické otázky Olexandr Rodňanskyj.

Kyjev 1. marca (TASR) - Ukrajinské sily by sa mohli v prípade potreby "strategicky stiahnuť" z mesta Bachmut na východe krajiny, povedal v utorok poradca ukrajinského prezidenta pre ekonomické otázky Olexandr Rodňanskyj v rozhovore pre americkú stanicu CNN.

"Naša armáda bude samozrejme zvažovať všetky možnosti. Doteraz mesto držia (pod kontrolou), avšak ak to bude potrebné, strategicky sa stiahnu - pretože všetkých našich ľudí neobetujeme len tak za nič," uviedol Rodňanskyj.

Dodal, že je na ozbrojených silách Ukrajiny, aby rozhodli, či je stiahnutie síl z Bachmutu potrebné. "Ak by sme sa stiahli, neznamenalo by to nevyhnutne to, že Rusi by dokázali veľmi rýchlo postúpiť (ďalej)," dodal.

V uplynulých mesiacoch sa Bachmut stal dejiskom jedných z najurputnejších bojov počas trvania vojny. Ruské sily "neprestávajú útočiť na mesto", uviedol v stredu ráno generálny štáb ukrajinskej armády.

V tomto meste v Doneckej oblasti zostáva približne 4500 civilistov vrátane 48 detí, ktoré nemôžu byť evakuované, pretože žijú v momentálne nedostupných oblastiach.

Ruská armáda v okolí Bachmutu zosilňuje svoje útoky a snaží sa toto mesto obkľúčiť. Ruské sily sa totiž snažia odrezať ukrajinských obrancov od zásobovacích trás a prinútiť ich tak, aby sa stiahli alebo vzdali.