Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rogozin poslal Macronovi šrapnel, ktorý ho zranil na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) s Dmitrijom Rogozinom v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Francúzske veľvyslanectvo v Moskve odmietlo záležitosť s listom pre Macrona pre AFP komentovať.

Moskva 4. januára (TASR) — Bývalý ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v stredu vyhlásil, že francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi poslal šrapnel z francúzskej húfnice, ktorý ho zranil v decembri počas ostreľovania vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rogozin, ktorý podporuje ruskú inváziu na Ukrajinu, uviedol, že napísal list adresovaný francúzskemu veľvyslancovi v Moskve Pierrovi Lévymu.

"V tejto obálke uvidíte s mojím listom aj fragment šrapnela zo 155-milimetrovej francúzskej samohybnej húfnice Caesar," napísal Rogozin v otvorenom liste zverejnenom na platforme Telegram.

Dodal, že žiada, aby bol tento šrapnel odovzdaný Macronovi s varovaním, že "nikto neunikne zodpovednosti za vojnové zločiny".

Ako ďalej povedal, šrapnel mu zasiahol pravé rameno a zostal zakliesnený v piatom krčnom stavci. Podľa vlastných slov ho len "milimeter" delil od toho, aby šrapnel zabil alebo z neho spravil "invalida".

Rogozin - niekdajší generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos - tvrdí, že k incidentu, pri ktorom utrpel zranenie, došlo na "pracovnom stretnutí" v hotelovej reštaurácií v Donecku.

Ruská štátna televízia Rossija 24 vtedy informovala, že Rogozin tam oslavoval svoje 59. narodeniny. Odvysielala aj zábery trosiek a časti zničenej strechy. Počas ostreľovania prišli podľa Rogozina o život dvaja jeho priatelia.

Dmitrij Rogozin povedal, že v danom hoteli bol ubytovaný pravidelne počas svojich ciest do Doneckej oblasti, ktorú Moskva v septembri nelegálne anektovala, rovnako ako tri ďalšie regióny Ukrajiny.

Francúzske veľvyslanectvo v Moskve odmietlo záležitosť s listom pre Macrona pre AFP komentovať.