Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rogozin: Rusko je pripravené vyzbrojiť Srbsko modernými zbraňami

Dmitrij Rogozin (vľavo) a Vladimir Putin, archívne foto. Foto: TASR/AP/Misha Japaridze

Srbsko a jeho balkánsky konkurent Chorvátsko, ktoré je členom NATO, sa nedávno dostali do sporu pre údajné chorvátske plány zabezpečiť si rakety s dlhým doletom schopné zasiahnuť Srbsko.


Belehrad 11. januára (TASR) - Rusko je pripravené vyzbrojiť Srbsko ako svojho balkánskeho spojenca sofistikovanými zbraňami, povedal dnes v Belehrade ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Oznámila to tlačová agentúra Reuters s tým, že by to mohlo byť v rozpore s želaním Srbska stať sa členom Európskej únie.

Rogozin povedal, že Moskva "je pripravená priamo podporiť svojho balkánskeho spojenca" pri nákupe zbraní, medzi ktorými by mohol byť protilietadlový raketový systém S300. "Zvážime žiadosť (Srbska) v čo možno najkratšom čase," citoval ho Reuters.

Srbsko a jeho balkánsky konkurent Chorvátsko, ktoré je členom NATO, sa nedávno dostali do sporu pre údajné chorvátske plány zabezpečiť si rakety s dlhým doletom schopné zasiahnuť Srbsko. Srbsko a Chorvátsko viedli medzi sebou v 90. rokoch vojnu.

Srbský premiér Aleksandar Vučič na spoločnej tlačovej konferencii s Rogozinom povedal, že Srbsko zostane vojensky neutrálne, ale nestane sa "ľahkým cieľom".

Mnohí západní predstavitelia sa obávajú, že zvýšenie politickej, ekonomickej a vojenskej úlohy Ruska v Srbsku a Republike srbskej v Bosne a Hercegovine by mohlo opätovne destabilizovať Balkán. Srbi odolali nátlaku EÚ, aby sa pripojili k jej sankciám voči Moskve, a sú považovaní za posledných skutočných spojencov Ruska v juhovýchodnej Európe.

Rogozin odovzdal Vučičovi na tlačovej konferencii model raketového systému S300 a povedal, že ak by bolo malo Srbsko tento systém protivzdušnej obrany v roku 1999, bolo by sa vyhlo deštrukcii v dôsledku tri mesiace trvajúcich náletov NATO pre krvavý zásah Belehradu proti kosovským separatistom.