Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rohingovia nakazení koronavírusom utekajú z karantény

Na archívnej snímke z 15. apríla 2020 zdravotník v ochrannom obleku kráča v utetečencom tábore Kutupalong v bangladéšskom okrese Cox's Bazar. Muž vo veku 71 rokov sa stal prvým Rohingom žijúcim v jednom z obrovských utečeneckých táborov v Bangladéši, ktorý zomrel na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Foto: TASR/AP

Od potvrdenia úmrtia prvého človeka na koronavírus SARS-CoV-2, ktorým bol v utorok 71-ročný muž, ušli už najmenej dvaja infikovaní Rohingovia.

Dháka 4. júna (TASR) - Koronavírusom nakazení Rohingovia v Bangladéši utekajú z karantény v utečeneckých táboroch, pretože sa obávajú, že ich premiestnia na izolovaný ostrov v Bengálskom zálive. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Od potvrdenia úmrtia prvého človeka na koronavírus SARS-CoV-2, ktorým bol v utorok 71-ročný muž, ušli už najmenej dvaja infikovaní Rohingovia.

V táboroch sa zatiaľ potvrdilo len 29 prípadov nákazy uvedeným novým druhom koronavírusu, aj keď v utečeneckých táboroch bolo do karantény umiestnených 16.000 Rohingov.

Za posledné dva dni súhlasilo s testovaním len 20 utečencov, lebo sa obávajú, že ak im vyjde pozitívny výsledok, pošlú ich na ostrov v Bengálskom zálive.

Bangladéšske úrady už dlho plánujú vybudovať tábor pre 100.000 Rohingov na izolovanom ostrove - doteraz tam premiestnili 306 ľudí.

Ľudia so symptómami, ako sú bolesti a horúčka, tvrdia, že majú len sezónnu chrípku, a odmietajú sa dať testovať, lebo sa boja transportovania na ostrov.

Humanitárne organizácie už dlho upozorňujú, že vírus môže v preplnených táboroch, kde je dodržiavanie patričnej vzdialenosti prakticky nemožné, spôsobiť chaos.

V utečeneckých táboroch v Bangladéši sa nachádza približne milión Rohingov, ktorí v roku 2017 ušli z Mjanmarska.