Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Roje sarančí už prenikli aj na územie Ugandy

Na archívnej snímke zo 16. januára 2020 dvaja miestni muži odháňajú saranče všežravé v dedine Sissia v Keni, archívna foto. Foto: TASR/AP

Roje sarančí doteraz zničili úrodu i zásoby osiva a potravín v Keni, Etiópii, Džibutsku, Eritrei i Somálsku.

Kampala 9. februára (TASR) - Bezprecedentná invázia púštnej saranče všežravej, ktorá zasiahla východnú Afriku a je najhoršia za posledných najmenej 25 rokov, zasiahla v nedeľu už aj územie Ugandy, kam roje sarančí prenikli zo susednej Kene.

Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informoval Moses Kizige, minister pre záležitosti regiónu Karamoja ležiaceho na severovýchode Ugandy, kde v nedeľu spozorovali výskyt sarančí.

Roje sarančí doteraz zničili úrodu i zásoby osiva a potravín v Keni, Etiópii, Džibutsku, Eritrei i Somálsku. V Keni ide o najhoršiu takúto pohromu za posledných 70 rokov a Somálsko už kvôli tomu vyhlásilo stav núdze.

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) uviedla, že v týchto krajinách majú saranče momentálne ideálne podmienky pre rozmnožovanie, takže reálne hrozí, že ich počet sa do júna zvýši 500-krát, čo by mohlo spôsobiť pohromu "biblických rozmerov".

FAO vo svojom vyhlásení z pondelka konštatovala, že invázia sarančí "ohrozuje potravinovú bezpečnosť" celého tohto regiónu Afriky a je preto nutné "spustiť rozsiahlu cezhraničnú kampaň na boj proti zamoreniu" rojmi sarančí.

FAO varovala, že ak bude súčasný "vzostup" populácie sarančí pokračovať a v priebehu jedného roka či viac ho nebude možné zastaviť, nastane zamorenie sarančami.

V 20. storočí takáto situácia nastala šesťkrát, naposledy v rokoch 1987-89. Posledný významný vzostup populácie sarančí bol zaregistrovaný v rokoch 2003-05.