Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rok 2022 bude rokom základného výskumu pre trvalo udržateľný rozvoj

Valné zhromaždenie (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN), archívne foto. Foto: TASR/AP

Uznesenie navrhol Valnému zhromaždeniu OSN Honduras a podporilo ho 36 ďalších krajín.

New York 7. decembra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) vyhlásila rok 2022 za Medzinárodný rok základného výskumu pre trvalo udržateľný rozvoj. TASR o tom v utorok informovala Slovenská akadémia vied (SAV), ktorá je členom Medzinárodnej vedeckej rady (ISC), ktorá je súčasťou riadiaceho výboru iniciatívy.

Uznesenie navrhol Valnému zhromaždeniu (VZ) OSN Honduras a podporilo ho 36 ďalších krajín.

"Na dosiahnutie Agendy 2030 a jej 17 cieľov trvalo udržateľného rozvoja potrebujeme viac základného výskumu. Toto je odkaz, ktorý svetu vyslalo VZ OSN. Členské štáty konsenzom schválili uznesenie, ktoré rok 2022 vyhlasuje za Medzinárodný rok základného výskumu pre trvalo udržateľný rozvoj," píše sa v uznesení.

Týmto dokumentom VZ OSN vyzýva všetky svoje členské štáty, medzinárodné organizácie, ako aj ďalšie zainteresované strany vrátane akademickej obce, aby "sledovali a zvyšovali povedomie o význame základného výskumu pre trvalo udržateľný rozvoj v súlade s národnými prioritami".

Medzinárodný rok základného výskumu pre trvalo udržateľný rozvoj sa oficiálne začne otváracou konferenciou, ktorá sa bude konať v dňoch 30. júna až 1. júla 2022 v sídle Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v Paríži. Podujatia a aktivity sa budú organizovať po celom svete do 30. júna 2023.