Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rokovania medzi predstaviteľmi Srbska a Kosova sa obnovia v nedeľu

Na snímke sprava nemecká kancelárka Angela Merkelová a srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Nedeľňajšie rokovania budú viesť šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell a osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák.

Paríž 10. júla (TASR) - Rokovania medzi Srbskom a Kosovom sa obnovia v nedeľu prostredníctvom videokonferencie. V piatok o tom informoval zdroj z francúzskej prezidentskej kancelárie, ktorý citovala tlačová agentúra Reuters. Oznam prichádza v čase, keď sa Európska únia usiluje oživiť mierový proces na Balkáne po tom, ako sa v júni náhle ukončila príslušná iniciatíva sprostredkovaná Spojenými štátmi.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok hostili videokonferenciu so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom a kosovským premiérom Avdullahom Hotim so zámerom prelomiť patovú situáciu týkajúcu sa jedného z najkomplikovanejších územných sporov v Európe.

"Francúzsko a Nemecko dnes ráno dostali od prezidenta Vučiča a premiéra Hotiho informáciu, že obnovia normalizačné rozhovory, ktoré budú pokračovať v nedeľu prostredníctvom videokonferencie a osobne vo štvrtok v Bruseli," uviedol zdroj.

Nedeľňajšie rokovania budú viesť šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell a osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák. Na štvrtkovom stretnutí Vučiča a Hotiho sa zúčastnia Macron, Merkelová a prípadne ďalší lídri.

Nedávny pokus s cieľom pozvať Vučiča a kosovského prezidenta Hashima Thaciho na rokovania do Bieleho domu zlyhal po tom, ako haagsky osobitný súd pre Kosovo obvinil Thaciho z vojnových zločinov, ktoré mal spáchať v rokoch 1998 - 1999 počas vojny v Kosove. Thaci tieto obvinenia odmieta.

Rokovania mali byť prvým stretnutím srbských a kosovských predstaviteľov za uplynulých 19 mesiacov.

Thaci v pondelok odcestuje do Holandska, kde ho budú vypočúvať medzinárodní prokurátori. Thaci prisľúbil, že ak haagsky osobitný súd pre Kosovo potvrdí jeho obžalobu z vojnových zločinov, odstúpi okamžite z funkcie hlavy štátu.