Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rokovania o iránskom jadrovom programe budú pokračovať v utorok

Na archívnej snímke Palác Coburg, kde za zatvorenými dverami pokračujú nukleárne rozhovory s Iránom vo Viedni Foto: TASR/AP

Zástupcovia západných mocností rokujú s Iránom v hlavnom meste Rakúska od minulého roka s cieľom oživiť prelomovú dohodu z roku 2015.

Brusel/Viedeň 7. februára (TASR) - Diplomati, ktorí sa snažia obnoviť jadrovú dohodu Iránu so svetovými mocnosťami, obnovia v utorok rozhovory vo Viedni. Informoval o tom v pondelok hovorca delegácie EÚ, napísala agentúra AFP.

"Ôsme kolo viedenských rozhovorov o iránskom jadrovom programe za účasti Británie, Číny, Francúzska, Nemecka, Ruska a Spojených štátov bude pokračovať zajtra (utorok) vo Viedni," napísal na sociálnej sieti Twitter Alain Matton.

Zástupcovia západných mocností rokujú s Iránom v hlavnom meste Rakúska od minulého roka s cieľom oživiť prelomovú dohodu z roku 2015. Po mesiacoch, keď vo Viedni vládla patová situácia, sa v posledných týždňoch podarilo dosiahnuť istý pokrok, čo opatrne konštatovali všetky zainteresované strany. Rozhovory boli však koncom minulého mesiaca zastavené a vyjednávači sa vrátili do svojich krajín na konzultácie. Najvyšší iránsky bezpečnostný predstaviteľ v nedeľu uviedol, že Washington a Teherán zatiaľ nedokázali dosiahnuť "rovnováhu" vo svojich záväzkoch.

"Napriek čiastočnému pokroku sme stále ďaleko od dosiahnutia potrebnej rovnováhy v záväzkoch strán," uviedol na Twitteri tajomník iránskej Najvyššej rady národnej bezpečnosti Alí Šamchání.

Rokovania vo Viedni sa obnovili na jar minulého roka a ich účastníkmi sú Irán a zástupcovia Berlína, Londýna, Moskvy, Paríža a Pekingu. Washington, ktorý od dohody v roku 2018 odstúpil, sa na rozhovoroch zúčastňuje nepriamo. Koordinátorom rokovaní je Európska únia.