Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Rokovania o obchode medzi EÚ a Britániou pokračujú

Hlavný vyjednávač Európskej únie (EÚ) pre brexit Michel Barnier, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Toto je posledná možnosť, povedal britský zdroj blízky rokovaniam.

Londýn 6. decembra (TASR) - Vyjednávači pre brexit z Británie a Európskej únie pokračujú v nedeľu v rokovaniach o vzájomných obchodných vzťahoch po 1. januári budúceho roka. Na uzatvorenie dohody je potrebné vyriešiť tri najproblematickejšie témy, na ktorých sa doteraz Londýn a Brusel nezhodli - otázku rybolovu v britských vodách, otázku spravodlivej hospodárskej súťaže a nakoniec budúceho riešenia právnych sporov.

Britský premiér Boris Johnson a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po sobotňajšom (5. 12.) telefonickom rozhovore inštruovali svoje tímy, aby v piatok prerušené rokovania v nedeľu pokračovali. Po telefonickom rozhovore uviedli, že bez uzatvorenia troch problematických bodov nie je dohoda o vzájomných vzťahoch možná.

"Toto je posledná možnosť," povedal britský zdroj blízky rokovaniam. Vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier v tejto súvislosti dodal, že nedeľňajšie rokovania medzi ním a jeho britským náprotivkom Davidom Frostom ukážu, či obchodnú dohodu medzi Britániou a EÚ bude možné uzatvoriť.

Podľa denníka The Times väčšina ministrov Johnsonovej vlády je pripravených podporiť premiéra, ak by sa rozhodol, že dohoda nie je v britskom záujme. Podobne sa v rozhovore pre televízny program Sky News on Sunday vyjadril britský minister pôdohospodárstva George Eustice. Ako povedal, Londýn uskutočnil rozsiahle prípravy pre prípad nedohody a ak by k tomu došlo, Británia je pripravená fungovať aj bez nej.

Povedal však, že zatiaľ budú rokovať. "Budeme pokračovať v rokovaniach dovtedy, dokiaľ nebude jasné, že ďalej to už nemá zmysel," dodal Eustice.