Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rokovania o obnove jadrovej dohody podľa Chameneího dobre napredujú

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí počas prejavu. Foto: TASR/AP

Zároveň však predstaviteľov vyzval, aby nepozastavovali svoju prácu s cieľom čakať na výsledky rokovaní - nech budú akékoľvek.

Teherán 13. apríla (TASR) - Najvyšší iránsky duchovný vodca, ajatolláh Alí Chameneí v utorok povedal, že rokovania vo Viedni na obnovenie jadrovej dohody z roku 2015 napredujú. Budúcnosť jeho krajiny však podľa jeho slov nezávisí len od úspechu alebo kolapsu tejto dohody. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Chameneí iránskym vládnym predstaviteľom vrátane prezidenta Ebráhíma Raísího povedal, že práca na rokovaniach napreduje dobre, píše AFP.

Zároveň však predstaviteľov vyzval, aby nepozastavovali svoju prácu s cieľom čakať na výsledky rokovaní - nech budú akékoľvek.

Jadrovú dohodu s Iránom v roku 2015 uzavrela Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko USA. Súčasné kolo rokovaní medzi Teheránom a piatimi mocnosťami sa začalo koncom novembra. Spojené štáty sa na ňom zúčastňujú nepriamo. Dohoda z roku 2015 umožnila zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií proti Iránu výmenou za prísne obmedzenie jeho jadrového programu.

Spojené štáty od dohody v roku 2018 za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa jednostranne odstúpili a zaviedli voči Iránu sankcie. Teherán reagoval porušením záväzkov vyplývajúcich z dohody.

"Náš rokovací tím až doteraz odoláva neprimeraným nárokom druhej strany a bude tak robiť aj naďalej," povedal Chameneí. Svoje sľuby podľa jeho slov porušila druhá strana, v dôsledku čoho sa rokovania dostali do mŕtveho bodu.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v nedeľu Washington obvinil zo "zavádzania nových podmienok" v rokovaniach. Námestník iránskeho rezortu diplomacie Saíd Chátibzáde v pondelok spochybnil vôľu Washingtonu dosiahnuť dohodu. Rozhovory vo Viedni sú pozastavené od 11. marca, pripomína AFP. Stále nie sú doriešené niektoré záležitosti, ako napríklad požiadavka Teheránu, aby boli iránske Revolučné gardy odstránené z amerického zoznamu teroristov.