Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rokovania o riešení krízy po prevrate v Sudáne odložili na neurčito

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hovorca Organizácie Spojených národov, ktorá je jedným zo sprostredkovateľov rokovaní, vysvetlil, že k dialógu sa odmieta pripojil kľúčový sudánsky občiansky blok.

Chartúm 12. júna (TASR) - Medzinárodní sprostredkovatelia, ktorí sa zúčastňujú na politickom dialógu medzi sudánskym vedením a opozíciou, sa rozhodli odložiť druhé kolo týchto rokovaní na neurčito. Informovala o tom televízia al-Arabíja.

Hovorca Organizácie Spojených národov, ktorá je jedným zo sprostredkovateľov rokovaní, vysvetlil, že k dialógu sa odmieta pripojil kľúčový sudánsky občiansky blok.

Organizácia Spojených národov, Africká únia a Medzivládny úrad pre rozvoj (IGAD) krajín v oblasti Afrického rohu začali v stredu "priame rozhovory" v snahe prelomiť patovú situáciu, ktorá nastala v októbri minulého roka po vojenskom prevrate pod vedením šéfa armády Abdala Fattáha Burhána.

Na priamych rokovaniach sa v stredu zúčastnili vojenskí predstavitelia, zástupcovia viacerých politických strán a vysokopostavení členovia bývalých povstaleckých skupín.

Hlavný sudánsky civilný blok - Sily za slobodu a zmenu (FFC) , ktoré boli pri prevrate odstavené od moci, - a vplyvná Ľudová strana (Umma) sa však k rokovaniam odmietli pripojiť.

Chýbali na nich aj členovia výborov hnutia odporu - neformálnych skupín, ktoré vznikli počas protestov v rokoch 2018-19 a ktoré zvrhli prezidenta Umara al-Bašíra.

Ako poznamenala agentúra AFP, ďalšie kolo politického dialógu bolo naplánované na nedeľu.

AFP informovala, že vo štvrtok sa uskutočnilo "neoficiálne" stretnutie delegácie FFC s vojenskými predstaviteľmi v snahe prekonať patovú situáciu.

Konalo sa na základe pozvania námestníčky ministra zahraničných vecí USA pre africké záležitosti Molly Pheeovej a saudskoarabského veľvyslanca v Chartúme, uviedli FFC.

Civilný blok sa však odmieta zúčastniť na takýchto rozhovoroch - označuje ich za "falošné politické riešenie", ktoré len "legitimizuje prevrat".

Politický proces by podľa FFC mal začať "ukončením prevratu" a začatím ústavnej fázy, ktorej základom má byť civilná vláda.

Októbrový vojenský prevrat zmaril krehký prechod Sudánu k civilnej vláde, ktorý sa začal po zosadení Bašíra v roku 2019.

Prevrat zároveň uvrhol Sudán do prehlbujúcej sa nestability - do takmer každotýždňových protestov, ich násilného potláčania, pri ktorom zahynulo už viac ako 100 ľudí, a do úpadku ekonomiky.