Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ROKOVANIA O UKRAJINE: Stretnutie v Paríži trvá už niekoľko hodín

Na archívnej snímke nádvorie Elyzejského paláca. Foto: TASR - Marko Erd

Údajne sa diskutovalo aj o dátume možných rokovaní zástupcov Kyjeva a proruských separatistov z Donbasu o prípadnom osobitnom štatúte pre túto oblasť.

Paríž 26. januára (TASR) - Stretnutie predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska v tzv. normandskom formáte venované ukrajinskej kríze prebieha vo francúzskej metropole už niekoľko hodín. Ide o prvé stretnutie oficiálnych predstaviteľov Ukrajiny a Ruska od začiatku napätia na spoločných hraniciach.

Schôdzka sa začala ešte v stredu napoludnie, avšak ani do večera z nej nezverejnili žiadne informácie.

Agentúra DPA píše s odvolaním sa na svoje zdroje v Elyzejskom paláci, že rozhovory sa týkajú humanitárnych opatrení a budúcnosti Ukrajiny. Údajne sa diskutovalo aj o dátume možných rokovaní zástupcov Kyjeva a proruských separatistov z Donbasu o prípadnom osobitnom štatúte pre túto oblasť. Takéto riešenie Kyjev doteraz oficiálne odmietal s tým, že partnerom na rokovania je preň Moskva, nie separatisti.

Západné štáty v ostatnej dobe vyjadrujú čoraz častejšie obavy z možnej invázie Ruska na Ukrajinu, najmä v súvislosti s hromadením ruských vojakov pri spoločných hraniciach. Kremeľ však popiera, že plánuje útok.

Nemecko a Francúzsko sa snažia sprostredkovať mierové riešenie situácie na východe Ukrajiny už od začiatku konfliktu v roku 2014.