Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rokovania v normandskom formáte nepriniesli riešenie pre Donbas

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina pred nedávnom obvinila Rusko z hromadenia tisícov vojakov pri svojich severných a východných hraniciach.

Kyjev 20. apríla (TASR) - Rokovania politických poradcov a diplomatov v rámci tzv. normandského formátu sa v pondelok skončili bez dosiahnutia hmatateľného výsledku. Agentúra Interfax v noci na utorok uviedla, že účastníci rokovania hovorili len o dodržiavaní prímeria na kontaktnej línii v Donbase na východe Ukrajiny.

Normandský formát rokovaní vzišiel z dohody lídrov Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska, pričom cieľom dialógu v tomto formáte je pomôcť ukončiť konflikt na východe Ukrajiny medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami.

Zdroj blízky rokovaniam konaným v pondelok v režime videokonferencie uviedol, že rozhovory, ktoré zahŕňali diskusie o implementácii minských dohôd trvali asi tri hodiny a nepriniesli nijaké hmatateľné výsledky.

Podpredseda ukrajinskej vlády a prvý zástupca vedúceho ukrajinskej delegácie pri trojstrannej kontaktnej skupine (TCG) pre Donbass Olexij Reznikov podľa Interfaxu informoval, že sa rokovalo najmä o prímerí - "reálnom a plnohodnotnom".

Atmosféru na rokovaniach označil Reznikov za pracovnú a konštruktívnu, "bez akýchkoľvek zvláštnych alebo nadbytočných emócií", pričom v tejto oblasti ocenil úlohu sprostredkovateľov - zástupcov Nemecka a Francúzska.

Zdroj blízky ruskej delegácii podľa agentúry TASS uviedol, že konkrétne ruské návrhy týkajúce sa mechanizmu prevencie eskalácie prestreliek, ako aj spôsobov stíhania ich páchateľov "narazili na odpor zo strany Ukrajiny".

Podľa zdroja predstavitelia Nemecka a Francúzska "namiesto konkrétnych rozhodnutí navrhli neadresné deklaratívne politické vyhlásenie, ktorým sa prihlásili k oddanosti dodržiavaniu režimu prímeria".

Len niekoľko hodín pred začiatkom rokovaní v normandskom formáte zahynul v nedeľu pri ostreľovaní pozícií ukrajinskej armády na východe Ukrajiny ďalší vládny vojak. Jeho spolubojovník utrpel zranenia.

Ukrajina pred nedávnom obvinila Rusko z hromadenia tisícov vojakov pri svojich severných a východných hraniciach. Nedávny nárast ozbrojených incidentov pozdĺž línie prímeria v Donbase je de facto porušením dohody o prímerí, ktorá bola uzavretá vlani v júli a priniesla do Donbasu relatívny pokoj.

Hromadenie ruských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou vyvoláva obavy z opätovného vzplanutia napätia v regióne. Moskva anektovala Krymský polostrov po kontroverznom referende v roku 2014. Západné vlády Krym stále považujú za súčasť územia Ukrajiny.

O situácii na východe Ukrajiny a Kryme rokovali v pondelok aj ministri zahraničných vecí krajín EÚ, ktorí absolvovali rokovanie aj so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom.