Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Prírodnú rezerváciu v ekvádorskej Amazónii znečistila ropná škvrna

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Národný park s rozlohou približne 400.000 hektárov je domovom mnohých chránených živočíchov a zdrojom dôležitých zásob vody.

Quito 31. januára (TASR) - Ropná škvrna zasiahla prírodnú rezerváciu na východe Ekvádora a znečistila rieku, ktorá zásobuje vodou domorodých obyvateľov. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo životného prostredia.

Takmer dva hektáre chránenej oblasti národného parku Cayambe-Coca boli kontaminované, ako aj rieka Coca, ktorá je jedna z najväčších v ekvádorskej Amazónii, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Národný park s rozlohou približne 400.000 hektárov je domovom mnohých chránených živočíchov a zdrojom dôležitých zásob vody.

Intenzívne dažde spôsobili v piatok v ekvádorskej provincii Napo zosuv pôdy, v dôsledku čoho padajúca skala poškodila ropovod, ktorý vlastní súkromná spoločnosť OCP Ecuador.

Spoločnosť v nedeľu uviedla, že začala s opravou ropovodu s tým, že surová ropa bola zhromaždená v retenčných nádržiach a bude prevezená v cisternách do stanice Lago Agrio.

V máji 2020 v tej istej oblasti došlo v dôsledku zosuvu bahna k poškodeniu potrubia a uniknutých 15.000 barelov ropy znečistilo tri rieky v povodí Amazonky.