Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vesmírna agentúra Roskosmos: Bezpečnosť posádky ISS je prioritou

Ilusračná snímka. Foto: TASR/AP

Washington v pondelok odsúdil Rusko za uskutočnenie "nebezpečnej a nezodpovednej" skúšky raketovej strely, ktorá zničila jednu z jeho vlastných družíc.

Moskva 16. novembra (TASR) - Ruská vesmírna agentúra Roskosmos v utorok vyhlásila, že bezpečnosť posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) je jej "hlavnou prioritou". Vyjadrenie prichádza po tom, ako USA obvinili Moskvu z ohrozenia astronautov skúškou svojej protidružicovej strely.

Washington v pondelok odsúdil Rusko za uskutočnenie "nebezpečnej a nezodpovednej" skúšky raketovej strely, ktorá zničila jednu z jeho vlastných družíc. Pri teste vznikol vesmírny odpad, ktorý posádku ISS prinútil vykonať pohotovostné úkony.

"Hlavnou prioritou pre nás bolo a zostáva zaručenie absolútnej bezpečnosti posádky," uviedol Roskosmos v jednom zo svojich prvých vyjadrení po obvinení zo strany USA, informovala tlačová agentúra AFP.

Vesmírna agentúra dodala, že jej "automatický varovný systém pre nebezpečné situácie" naďalej "monitoruje danú situáciu s cieľom predísť a odpovedať na akékoľvek hrozby pre bezpečnosť Medzinárodnej vesmírnej stanice a jej posádky".

Americkí predstavitelia uviedli, že neboli vopred informovaní o teste, pri ktorom vzniklo viac než 1500 kusov sledovateľného orbitálneho odpadu.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) tvrdí, že posádka na palube ISS, ktorú momentálne tvoria štyria Američania, dvaja Rusi a jeden Nemec, musela na situáciu promptne reagovať a ukryť sa v návratových vesmírnych lodiach.

Podľa analytickej spoločnosti Seradata, ktorá sa zaoberá vesmírnym priemyslom, bol cieľom skúšky ruskej protidružicovej strely sovietsky signálny spravodajský satelit z roku 1982, ktorý je už niekoľko desaťročí nefunkčný.

Tento krok znovu vyvolal obavy z narastajúcich pretekov v zbrojení vo vesmíre, ktoré zahŕňajú všetky technológie - od vývoja družíc schopných vytlačiť nepriateľské zariadenia z obežnej dráhy až po laserové zbrane.