Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Roskosmos: Spolupráca s EÚ je nateraz nemožná, tvrdí Rogozin

Na tejto fotografii zverejnenej vesmírnou agentúrou Roskosmos je raketový zosilňovač Sojuz-2.1a s vesmírnou loďou Sojuz MS-21. Foto: TASR/AP

Vlna ekonomických opatrení Západu voči Rusku, ktoré 24. februára vojensky napadlo Ukrajinu, výrazne zasiahla aj oblasť vesmírnej spolupráce.

Moskva 24. marca (TASR) - Ruská vesmírna agentúra Roskosmos považuje nateraz ďalšiu spoluprácu s Európskou úniou za nemožnú. Dôvodom je jej odmietavý postoj k ruskej operácii na Ukrajine, uviedol vo štvrtok šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"V tomto momente - potom čo Európska vesmírna agentúra a celé Európska únia zaujala šialený postoj voči (ruskej) špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine a zaviedla sankcie voči Roskozmosu - považujeme ďalšiu spoluprácu za nemožnú," povedal v rozhovore pre čínsku televíziu Rogozin, ktorý je známy svojimi tvrdými vyjadreniami.

Použil pritom pojem špeciálna vojenská operácia, ktorým Rusko eufemisticky označuje svoju rozsiahlu vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Rogozin konkretizoval, že ruské rakety, ktoré mali vyslať na obežnú dráhu európske družice, namiesto toho využijú ruské spoločnosti alebo štáty, ktoré majú s Moskvou priateľské vzťahy. Bude sa to podľa neho týkať asi desiatich rakiet.

Vlna ekonomických opatrení Západu voči Rusku, ktoré 24. februára vojensky napadlo Ukrajinu, výrazne zasiahla aj oblasť vesmírnej spolupráce.

Európska vesmírna agentúra (ESA) minulý týždeň oznámila, že pozastavuje spoluprácu s ruskou vesmírnou agentúrou pri spoločnej misii ExoMars, ktorá má na Mars dopraviť prieskumné vozidlo. V pondelok britská telekomunikačná spoločnosť OneWeb informovala, že pri vysielaní satelitov na obežnú dráhu Zeme bude namiesto Moskvy spolupracovať s americkou spoločnosťou SpaceX.