Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri Röszke zadržali troch novinárov, vrátane Slovenky

Maďarskí policajti kontrolujú dieru v plote, ktorú vytvorili migranti počas pokusu prekročiť hranice medzi Srbskom a Maďarskom pri maďarskej obci Röszke 14. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Maďarská polícia dôrazne odmietla tvrdenie médií, podľa ktorých policajti na maďarsko-srbskom hraničnom prechode Röszke bili novinárov.


BUDAPEŠŤ 17. septembra (TASR) - Maďarská polícia dôrazne odmietla tvrdenie médií, podľa ktorých policajti na maďarsko-srbskom hraničnom prechode Röszke bili novinárov. Súčasne dementovala správy, že by po policajnom zásahu na tomto prechode v stredu 16. septembra vyšetrovacie orgány nejakých novinárov zadržali. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré dnes TASR poskytlo Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).

Polícia podľa ORFK trestne stíha občanov Austrálie, Slovenska a Poľska pre podozrenie trestného činu ilegálneho prekročenia hraničných zábran. Všetky tri osoby vypočuli kriminalisti ako podozrivých, ktorí sa môžu obhajovať na slobode.

Komunikačné oddelenie ORFK zdôraznilo, že polícia prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia viackrát vyzvala občanov vrátane pracovníkov médií, aby neprekážali pri policajnom zásahu a podriadili sa pokynom policajtov. Počas stredajších udalostí polícia viackrát adresovala výzvu vo viacerých jazykoch všetkým, ktorí boli pri hraničnom prechode.

"Polícia nikoho nezbila, polícia v súlade s platnými právnymi normami v potrebnej a primeranej miere uplatnila donucovacie prostriedky voči členom agresívnej skupiny. Tá priebežne útočila na štátnu hranicu, na vonkajšie hranice Európskej únie a na policajtov strážiacich hranice prostriedkami vhodnými na zmarenie ľudského života a na spôsobenie ťažkých poranení," píše sa vo vyhlásení polície.

Novinári podľa ORFK zostali na mieste zásahu - aj napriek výzve - na vlastnú zodpovednosť.

Troch zahraničných novinárov vrátane reportérky zo Slovenska zadržala maďarská polícia pri stredajšom incidente s migrantmi. Informoval o tom dnes spravodajský server Heti Válasz.

Žurnalisti z Austrálie, Poľska a Slovenska pokrývali udalosti na srbskej strane hranice v Horgoši v čase, keď migranti prerazili zábrany a prešli do Maďarska. Pri policajnom zásahu boli zranení aj títo novinári, napísal Heti Válasz.

V tejto súvislosti zverejnil medzičasom slovenský nezávislý Denník N správu, že zadržanou slovenskou novinárkou je jeho reportérka Tímea Becková.

Podľa servera austrálskeho novinára Warrena Richardsona kopali do hlavy, hrude a nohy; poľský reportér Jacek Tacik utrpel poranenie hlavy, silne krvácal a museli ho hospitalizovať. Denník N uviedol, že jeho reportérka dostala obuškom úder do chrbta i nohy. Novinárom nasadili putá a celú noc ich zadržiavali na policajnej stanici v Segedíne.

Podľa slov hovorcu maďarskej vlády Zoltána Kovácsa bol stredajší incident vopred pripraveným útokom voči Maďarsku. Konanie polície, ktorá pokus stoviek migrantov preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie potlačila obuškami, slzotvorným plynom a vodným delom, označil hovorca za "adekvátnu reakciu na útok vyzbrojených migrantov, ktorá neprekročila potrebné hranice".