Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Roveru Perseverance sa podarilo získať z Marsu prvú vzorku hornín

Na archívnej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) americké robotické vozidlo Perseverance. Foto: TASR/AP

Poslaním roveru na Marse je pátrať po stopách mikroorganizmov a skúmať geológiu a podnebie červenej planéty.

Washington 7. septembra (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok potvrdil, že sa robotickému vozidlu Perseverance podarilo získať prvú vzorku hornín z povrchu Marsu.

"Mám to!," uviedla NASA na Twitteri v mene vozidla Perseverance. K príspevku pripojila aj fotografiu so vzorkou odobratej horniny, ktorá je len o niečo hrubšia než ceruzka.

NASA už minulý týždeň informovala, že sa jej zrejme podarilo vzorku horniny z Marsu získať. Pre zlé osvetlenie na prvých fotografiách vyhotovených roverom uplynulú stredu si však riadiaci tím nebol celkom istý, že vzorka uložená v trubici, ktorú bolo na záberoch vidno, zostala neporušená.

Rover tak musel spraviť ďalšie, lepšie osvetlené, fotografie. Zaslanie takýchto snímok na Zem pritom zvyčajne môže trvať aj niekoľko dní, približuje agentúra AFP.

Na snímke z 1. septembra 2021 fotografia s prvou vzorkou horniny z povrchu Marsu, ktorú odobralo robotické vozidlo Perseverance.
Foto: TASR/AP


"S lepším osvetlením vzorky v trubici, môžete vidieť, že jadro horniny, ktoré som odobral, je stále tam," uviedla NASA v mene roveru na twitterovom účte tohto robotického vozidla.

NASA plánuje pomocou "marsochodu" Perseverance získať z povrchu červenej planéty približne tridsať takýchto vzoriek, ktoré by mali byť prostredníctvom viacerých misií prepravené na Zem do zhruba desiatich rokov.

Perseverance pristál na Marse koncom februára, pričom išlo o riskantný manéver. Vývoj a zostrojenie tohto robotického vozidla stálo približne 2,5 miliardy dolárov a trvalo osem rokov. Poslaním roveru na Marse je pátrať po stopách mikroorganizmov a skúmať geológiu a podnebie červenej planéty.

Začiatkom augusta sa roveru Perseverance (Vytrvalosť) odber vzorky nepodaril, keďže vŕtal do oveľa mäkšej horniny, v dôsledku čoho sa zozbieraný materiál rozpadol a nepodarilo sa ho tak dostať do titánovej trubice.

Vedci z NASA dopravili na Mars spolu s roverom i miniatúrny experimentálny vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť), ktorý v polovici apríla uskutočnil svoj prvý let - išlo o vôbec prvý uskutočnený let na inej planéte. Vrtuľník odvtedy vykonal už 12 vzlietnutí.

Táto misia je súčasťou programu, ktorý zahŕňa aj misie na Mesiac s cieľom pripraviť sa na možný prieskum Marsu ľudskými posádkami.