Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rozdelenie ČSFR bolo nevyhnutné, zhodli sa premiéri SR a ČR

Predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) víta predsedu vlády ČR Petra Nečasa, ktorý prichádza na historicky prvé spoločné rokovanie vlád Slovenskej a Českej republiky v priestoroch hotela Elizabeth 29. októbra 2012 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Eobert Fico aj Petr Nečas sa zhodli na tom, že existuje množstvo oblastí, v ktorých môžu krajiny výhodne spolupracovať.

Bratislava/Brno 1. januára (TASR) - Rozdelenie spoločného československého štátu pred 20 rokmi bolo nevyhnutným riešením vtedajšej napätej situácie, ktorá už bola neudržateľná.

Zhodli sa na tom v dnešnom špeciálnom vydaní diskusnej relácie Otázky Václava Moravce, vysielanom z vily Tugendhat v Brne, premiéri SR a ČR Robert Fico a Petr Nečas.

"Som presvedčený, že ten krok bol pred 20 rokmi správny a dokonca jediný možný. Bolo dobré, že sa vtedy politické reprezentácie dohodli na tomto kroku," vyhlásil Nečas. Prípadné referendum o rozdelení by podľa neho nič pozitívne neprinieslo a keby sa uskutočnilo, mohlo viesť skôr k predĺženiu politickej krízy a vyhroteniu vzťahov medzi oboma národmi.

"Potvrdzujem slová pána premiéra, bola určitá miera spoločenskej objednávky na určité riešenie, ten stav bol neudržateľný. Ja som to tak pociťoval," doplnil Fico s tým, že za uplynulých 20 rokov sa SR a ČR napriek rozdeleniu veľmi priblížili, a to aj vďaka spoločnému členstvu v európskych a severoatlantických štruktúrach.

Galéria: Zrod Slovenskej republiky pred 20 rokmi v retrospektíve




V tejto súvislosti vyzdvihol veľmi dobré a korektné vzťahy medzi oboma krajinami. "Bez ohľadu na to, kto je premiérom alebo premiérkou na slovenskej alebo českej strane, boli sme svedkami vynikajúcich osobných vzťahov. Často sú to politici, ktorí stoja na iných stranách politických barikád, ale zodpovedá to kvalite vzťahov medzi jednotlivými krajinami," zdôraznil slovenský premiér.

Jeho slová potvrdil aj Nečas. "Bez ohľadu na konkrétne stranícke zafarbenie jednotlivých vlád a osoby konkrétnych premiérov, vzťahy sú veľmi dobré a dnes môžeme obaja spokojne konštatovať, že aj keď je na Slovensku ľavicová vláda a v ČR pravicová, vzťahy sú veľmi korektné," dodal.

Fico aj Nečas sa zhodli na tom, že existuje množstvo oblastí, v ktorých môžu krajiny výhodne spolupracovať. Ide napríklad o zahraničnú politiku, obranu, energetiku či rôzne ekonomické projekty ako vznik spoločného nákladného železničného prepravcu.