Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Marinová: Rozhodnutie Erdogana o veľvyslancoch je poľutovaniahodné

Na archívnej snímke fínska premiérka Sanna Marinová v Helsinkách 22. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Erdogan oznámil, že nariadil svojmu ministrovi zahraničných vecí, aby čo najskôr vyhlásil desať veľvyslancov za nežiaduce osoby.

Helsinki 24. októbra (TASR) - Za "poľutovaniahodnú situáciu" označila v nedeľu fínska premiérka Sanna Marinová rozhodnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana označiť za nežiaduce osoby desiatich veľvyslancov v Turecku vrátane fínskeho, ktorí vyzvali na prepustenie väzneného tureckého filantropa Osmana Kavalu. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Marinovej je Erdoganovo rozhodnutie, ktoré oznámil v sobotu, "tvrdou reakciou". "Toto je veľmi poľutovaniahodná situácia. Považovali sme za dôležité, aby sa rešpektovali a dodržiavali rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva, a preto sme vyzvali na prepustenie tohto aktivistu pre ľudské práva," povedala Marinová. Fínsko podľa jej slov vedie dialóg s tureckými predstaviteľmi a čaká na ďalšie informácie z Ankary, kým "vyvodí akékoľvek závery".

Turecký prezident sa už vo štvrtok vyhrážal vyhostením veľvyslancov z Dánska, Fínska, Francúzska, Holandska, Kanady, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Spojených štátov a Švédska. Títo veľvyslanci vydali v pondelok spoločne vyhlásenie, v ktorom uviedli, že pretrvávajúce väznenie Kavalu "vrhá tieň na rešpektovanie demokracie a vlády zákona i na transparentnosť súdnictva" v Turecku, pričom vyzvali na rýchle a spravodlivé riešenie Kavalovho prípadu.

Erdogan v sobotu oznámil, že nariadil svojmu ministrovi zahraničných vecí, aby čo najskôr vyhlásil týchto desať veľvyslancov za nežiaduce osoby.
Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Ankare 17. novembra 2020.
Foto: TASR/AP

AP poznamenala, že do nedeľňajšieho popoludnia žiadna zo štyroch severských krajín (Dánsko, Fínsko, Švédsko a Nórsko) nedostala oficiálne oznámenie od tureckého ministerstva zahraničných vecí o tom, že ich veľvyslanci boli označení za nežiaduce osoby.

"Môžem však prehlásiť, že sme v úzkom kontakte s našimi priateľmi a spojencami ohľadom prípadu," povedal v sobotu večer dánsky minister zahraničia Jeppe Kofod.

Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že o opatrení vie a "žiada objasnenie od tureckého ministerstva zahraničných vecí".

V Paríži narodený filantrop a aktivista Kavala (64) je vo väzení od roku 2017 napriek tomu, že nebol odsúdený. Jeho prípad vyvolal napätie vo vzťahoch Ankary so Západom.

Turecký aktivista čelí viacerým obvineniam z organizovania a financovania masových protivládnych protestov v roku 2013 a z neúspešného pokusu o vojenský prevrat v roku 2016. Kavala všetky obvinenia odmieta.

Ľudskoprávne skupiny a vlády niektorých západných krajín považujú Kavalovo väznenie za symbol rastúcej netolerancie tureckého prezidenta Erdogana voči disentu.