Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rozhovory medzi španielskou a katalánskou vládou sa začnú vo februári

Na snímke zľava predseda španielskej ústrednej vlády Pedro Sánchez a katalánsky regionálny premiér Quim Torra počas stretnutia v Barcelone 6. februára 2020. Foto: TASR/AP

Sánchezova vláda tvrdí, že referendum je vylúčené, pretože by predstavovalo porušenie španielskej ústavy.

Barcelona 6. februára (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez a šéf katalánskej vlády Quim Torra sa vo štvrtok v Barcelone dohodli, že rozhovory medzi španielskou vládou a Katalánskom sa začnú ešte tento mesiac, informoval na svojej webovej stránke denník El País.

Cieľom rozhovorov je zlepšiť vzťahy medzi španielskou vládou a regiónom Katalánsko.

Torra pred stretnutím povedal, že bude trvať na tom, aby Sánchez Katalánsku povolil uskutočniť zákonom povolené referendum o nezávislosti. Názory oboch politikov sa však v súvislosti s touto záležitosťou líšia, pripomína agentúra AP.

Sánchezova vláda tvrdí, že referendum je vylúčené, pretože by predstavovalo porušenie španielskej ústavy.

Premiér minulý mesiac súhlasil s otvorením rozhovorov s katalánskou vládou v rámci dohody, na základe ktorej niektorí separatistickí poslanci poskytli jeho vláde podporu v hlasovaní o dôvere. Štvrtkové stretnutie však podľa AP nie je považované za súčasť týchto rozhovorov.

Torra minulý mesiac prišiel o svoj poslanecký mandát v katalánskom parlamente po tom, čo ho ešte v decembri najvyšší regionálny súd Katalánska uznal za vinného z neuposlúchnutia úradného nariadenia a odsúdil na 18-mesačný zákaz zastávania verejného úradu. Kreslo premiéra si však udržal.

Torra nedávno oznámil, že zvolá predčasné voľby z dôvodu napätých vzťahov v katalánskej vládnej koalícii.