Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rozhovory o iránskom jadrovom programe sa obnovia 29. novembra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Irán podpisom dohody v roku 2015 s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN a Nemeckom dosiahol zrušenie medzinárodných sankcií výmenou za utlmenie svojich jadrových aktivít.

Brusel/Viedeň 3. novembra (TASR) - Rozhovory medzi svetovými mocnosťami a Teheránom o obnovení iránskej jadrovej dohody sa začnú 29. novembra vo Viedni. V stredu to prostredníctvom tlačového vyhlásenia uviedla Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS), píše agentúra AFP.

"Komisia pre Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) sa zíde vo fyzickom formáte 29. novembra vo Viedni. Spoločnej komisii bude v mene vysokého predstaviteľa Európskej únie (EÚ) Josepa Borrella predsedať vyjednávač EÚ Enrique Mora. (Rozhovorov sa) zúčastnia zástupcovia Číny, Francúzska, Nemecka, Ruska, Spojeného kráľovstva a Iránu." oznámila EEAS.

Termín konania schôdzky vo Viedni prostredníctvom sociálnej siete Twitter v stredu večer potvrdil aj hlavný iránsky vyjednávač Alí Bágherí.

"Počas telefonátu s Enriquem Morom sme sa dohodli, že 29. novembra vo Viedni začneme rokovania zamerané na odstránenie nezákonných a neľudských sankcií," napísal Bágherí.

Irán podpisom dohody v roku 2015 s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN a Nemeckom dosiahol zrušenie medzinárodných sankcií výmenou za utlmenie svojich jadrových aktivít. Spojené štáty pod vedením vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa však od dohody v roku 2018 odstúpili a následne opäť uvalili voči Teheránu sankcie. Irán svoje záväzky vyplývajúce z jadrovej dohody nedodržiava od roku 2019. Washington v stredu vyjadril nádej, že sa Teherán k rozhovorom vracia v dobrej viere.

"Veríme, že ak to Iránci myslia vážne, dokážeme (nepriame rozhovory) obnoviť v relatívne krátkom čase," povedal novinárom hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že rokovania o záchrane dohody sa začali vo Viedni už v apríli, avšak po šiestich kolách boli v júni odložené po tom, ako konzervatívec Ebráhim Raísí vyhral iránske prezidentské voľby. JCPOA bola vyrokovaná počas funkčného obdobia jeho umiernenejšieho predchodcu Hasana Rúháního.