Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rozhovory USA a Ruska v Ženeve boli pozitívne, uviedol Kremeľ

Dmitrij Peskov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Moskva na rozhovoroch v Ženeve poprela, že plánuje útok, napriek desaťtisícom ruských vojakov zhromaždených pri hranici s Ukrajinou.

Moskva/Ženeva 11. januára (TASR) - Rozhovory medzi Spojenými štátmi a Ruskom v Ženeve boli "pozitívnym" začiatkom pokračujúceho dialógu v období napätia okolo Ukrajiny, uviedol v utorok Kremeľ. Citovala ho tlačová agentúra AFP.

"Toto si zaslúži pozitívne hodnotenie," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Ale toto nie je proces pre samotný proces... to, čo je tu dôležité, je výsledok. A k výsledku zatiaľ nie je čo povedať," dodal Peskov.

Vrcholní predstavitelia USA a Ruska sa v pondelok stretli vo švajčiarskej Ženeve na prvom stretnutí počas týždňa diplomatickej aktivity medzi Ruskom a Západom.

Dôležité rozhovory sa konajú v období obáv z ruskej invázie na územie prozápadnej susednej Ukrajiny. Moskva žiada rozsiahle ústupky od Washingtonu a jeho spojencov z NATO - táto strana sa zasa vyhráža tvrdými sankciami, ak Moskva zaútočí na Ukrajinu.

Moskva na rozhovoroch v Ženeve poprela, že plánuje útok, napriek desaťtisícom ruských vojakov zhromaždených pri hranici s Ukrajinou.

Obe strany uviedli, že na pondelkových rozhovoroch nedosiahli žiadny prelom, ale zhodli sa na ďalšom dialógu.

"Ešte sa bude konať niekoľko kôl rozhovorov, aby sa vytvoril jasný obraz o tom, kde sa vlastne nachádzame," uviedol Peskov.

"Zatiaľ nie je veľa dôvodov na optimizmus. Bolo by naivné myslieť si, že jedno kolo prinesie kompletný výsledok," dodal hovorca Kremľa.

Pondelkové rozhovory v Ženeve boli začiatkom niekoľkodňovej diplomacie medzi Ruskom a Západom po tom, čo pohyby ruských vojakov na hranici s Ukrajinou vyvolali patovú situáciu podobnú obdobiu studenej vojny.

V stredu bude v Bruseli nasledovať Rada NATO-Rusko a vo štvrtok bude vo Viedni zasadať stály výbor Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), kde bude podľa očakávania tiež dominovať téma Ukrajiny.